LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
European Cinema Night

Pet dana besplatnih kino projekcija diljem Europe

Creative Europa MEDIA – program EU – već se petu godinu pridružuje zajednici Europa Cinemas u organizaciji Noći europskog kina koja će se ove godine održati od 5. do 9. prosinca.

Creative Europa MEDIA – program EU – već se petu godinu pridružuje zajednici Europa Cinemas u organizaciji Noći europskog kina koja će se ove godine održati od 5. do 9. prosinca.

Pod ovogodišnjim motom „Dijelimo priče koje volimo“ u Europu se, petu godinu zaredom, vraća Noć europskog kina i to od 5. do 9. prosinca. U inicijativu se ove godine uključilo 75 kina iz čak 26 zemalja Europske unije, a s obzirom na prošlu godinu kada je sudjelovalo 71 kino i s obzirom na prvu godinu manifestacije kada je bilo uključeno samo 34 kino sudionika, vidimo kako manifestacija sve više raste i zauzima značajno mjesto na europskoj filmskoj i kulturnoj sceni. Cilj ovoga događaja je razviti ljubav prema europskom filmu i europskoj filmskoj kulturi kod građana posjetitelja, a predviđa se da će ih ove godine biti oko 10 000. Europska filmska kultura nije nimalo nalik američkoj, ali je jednako dobra i baš zbog toga treba podržati njezinu raznolikost i slaviti bogatstvo europske filmske scene.

Noć europskog filma održava se u sklopu Mjeseca europskog filma koji traje od 13. studenoga do 10. prosinca, kada će tijekom četiri tjedna više od 100 kino sudionika, koji su članovi organizacije Europa Cinemas, održati događaje vezane uz europske filmove. Obje manifestacije su savršen način za približavanje europskog filma široj publici i također su među najpopularnijim filmskim događanjima u cijeloj Europi.

Kina koja su uključena u ovogodišnju Noć europskog filma, odabiru film koji će prikazati svojoj publici, s ciljem da ona bude raznolika i prilagođena raznoj publici s naglaskom na mlade kako bi im se približila europska kinematografska kulturna baština. Svaki film je popraćen i različitim aktivnostima, poput razgovora s redateljima i glumcima, prezentacijama, debatama, okruglim stolovima i sl.

Besplatne projekcije u Hrvatskoj će biti u gradu Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku. Zagrebačko kino Metropolis donosi projekciju talijanskog dokumentarnog filma ENNIO o slavnom skladatelju filmske glazbe i dirigentu Enniju Morriconeu. U osječkom kinu Urania možete posjetiti projekciju obiteljske božićne avanture Kapa u režiji Slobodana Maksimovića, a u Dubrovniku kino Sloboda projicira berlinsku biografsku dramu Krivotvoritelj.

Cijeli program možete popratiti na karti koja donosi kompletan pregled svih ovogodišnjih projekcija i europskih gradova sudionika u inicijativi.

FOTO: PINTEREST