LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet hrvatskih studija

Pavo Barišić, optužen za plagiranje kao ministar, danas je dekan Fakulteta hrvatskih studija

Ministar zbog kojega se prosvjedovalo nastavlja izazivati burne reakcije u javnosti. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras imenovao je Pavu Barišića privremenim dekanom novoproglašenoga Fakulteta hrvatskih studija.

Ministar zbog kojega se prosvjedovalo nastavlja izazivati burne reakcije u javnosti. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras imenovao je Pavu Barišića privremenim dekanom novoproglašenoga Fakulteta hrvatskih studija.

Pavo Barišić hrvatski je filozof koji je obavljao funkciju ministra znanosti i obrazovanja u Vladi Andreja Plenkovića, a 2016. hrvatski znanstvenici Ivan Đikić i filozof Jure Zovko prijavili su ga zbog autoplagiranja doktorskoga rada obranjenoga 1989. na Sveučilištu u Augsburgu, prenosi Index.hr.

Sveučilište u Augsburgu kao odgovor na tužbu potvrdilo je određene formalne greške u radu, ali istaknulo kako su te greške nedovoljne da se doktorat oduzme. Ivan Đikić odbija nam komentirati najnoviji događaj, imenovanje ministra Barišića dekanom Fakulteta hrvatskih studija, uz ispriku da nema suvisli komentar. 


Vezano: Sada je i službeno: Hrvatski studiji postali fakultet!


U nekim ranijim radovima Barišiću je također pripisivano plagiranje. Naime, Odbor za etiku u znanosti i obrazovanju donio je 2016. mišljenje prema kojem je on u jednom svojem znanstvenom radu preuzeo dijelove teksta Stephena Schlesingera, pri čemu nije citirao izvore.

Nevin ili kriv

Ne bismo mogli reći da je javnost podijeljena što se tiče Pave Barišića, većina ljudi osuđuje ga i vidi ovaj slučaj kao samo još jedan primjer gdje zakoni ne vrijede za velikeKomentari u kojima ga se brani uglavnom ističu kako je optužbe za plagijat Fakultet iz Augsburga odbacio, pa ljage na bivšem ministru u tome pogledu nema. Iako istina, moramo shvatiti i perspektivu Sveučilišta za koje bi neosnovano davanje doktorata bilo velika sramota pa to možda radije pokušavaju prikriti nego priznati. Pavo Barišić tužio je za klevetu Ivana Đikića. Ako se Sveučilište htjelo zaštititi, onda je time zaštitilo i njega, a stradaju baš oni koji su ga prijavili.

Čest je argument na račun Barišića da su čak i najveći umovi koje je dala ljudska vrsta po tome plagijatori jer su se svojim ranijim radovima služili i kasnijeOvo ne bi mogao biti valjan argument jer se bivšeg ministra optužuje za autoplagijat zbog nenavođenja izvora, a ne zbog korištenja svojih radova.

Negativnih je komentara mnogo više, a uglavnom se svode na primjer hrvatskoga shvaćanja morala.

Prof. dr. sc. Marijan Šunjić koji je 1995. kao rektor Sveučilišta u Zagrebu smijenio Barišića za Studentski.hr komentira njegovo imenovanje dekanom: 

– Komično, da nije tragično! Pavo Barišić i Čović još onda su sve radili u tandemu, a ovo je nastavak. Nisam znao da se dekani imenuju – nekada su se birali. 

Što se toga tiče, i nekim građanima zapelo je za oko kako je to izgledalo kada je Barišić postao dekanom, a ističe se sljedeći komentar: 

– Karakteristične su riječi: imenovan, postavljen...kako sluganski.

Skrećemo pažnju na ovaj detalj jer ostaje otvoreno pitanje zašto baš Barišić, od svih hrvatskih doktora iz polja društveno-humanističkih znanosti, postaje privremeni dekan Fakulteta hrvatskih studija.

Što o njemu misle pojedini uglednici otkrio je na svojem Facebook profilu još davno dr. sc. Boris Lenhard sada već poznatom izjavom: 

– Pavo Barišić – beznačajan filozof, osvjedočeni zakulisni spletkar, nezasitni akademski torbar, dokazani putno-troškovni double-dipper te povremeni sudski progonitelj novinara koji se usude primijetiti nešto od navedenog – novi je hrvatski ministar znanosti i obrazovanja. Braćo Hrvati, ubijte se. Ali ozbiljno.


Vezano: 

FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT