LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IMUNOLOŠKI ZAVOD

Oživljavanje Imunološkog zavoda; gradnja nove tvornice predviđena 2023.

U emisiji Otvoreno gosti su raspravljali o ciljevima i preprekama po pitanju državnih planova za oživljavanje Imunološkog zavoda.

U emisiji Otvoreno gosti su raspravljali o ciljevima i preprekama po pitanju državnih planova za oživljavanje Imunološkog zavoda.

U posljednjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorilo se o planovima države po pitanju Imunološkog zavoda, a gosti su bili: Lidija Jagarinec, sindikalna povjerenica podružnice Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala u Imunološkom zavodu, ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić, dr. sc. prim. Suzana Bukovski, dr. med. iz Zavoda za kliničku mikrobiologiju Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te prof. dr. sc. Stipan Jonjić, voditelj Centra za proteomiku i Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.. 

U planu je ugasiti trgovačko društvo, a svu imovinu prenijeti na Republiku Hrvatsku te sve aktivnosti nastaviti u sklopu javne ustanove. Nova tvornica u vrijednosti od 100 milijuna eura će se graditi u Brezju kod Svete nedjelje, a početak gradnje se očekuje početkom 2023. godine.

Danas Imunološki zavod broji 154 zaposlenika, a kad se sve pokrene taj broj bi trebao doseći 240 zaposlenih, no ipak nešto drukčije strukture od ove danas budući da će sami procesi u tvornici biti automatizirani.

Usprkos staroj slavi Imunološkog zavoda kada je cjepivom za tetanus opskrbljivao cijelu regiju odnosno 20 milijuna ljudi, valja istaknuti i to kako govornici upućuju na danas iznimno izazovnu situaciju po mnogim pitanjima. U tom kontekstu govorilo se o danas izraženijoj konkurenciji, dugačkoj pauzi koju je sam Imunološki zavod imao, gubitku dozvola za proizvodnju određenih cjepiva, birokraciji i tomu srodnim temama. Unatoč tome, gosti su ipak optimistični po pitanju krajnjih rezultata.
FOTO: PIXABAY