LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DAJ SVOJ KOMENTAR

Otvoreno je savjetovanje s javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju

Cilj savjetovanja je dobiti povratnu informaciju o predloženom Nacrtu prijedloga Zakona. Rok zaprimanja komentara je 30 dana od početka javnoga savjetovanja, a povratna će informacija biti objavljena u sustavu e-Savjetovanja.

Cilj savjetovanja je dobiti povratnu informaciju o predloženom Nacrtu prijedloga Zakona. Rok zaprimanja komentara je 30 dana od početka javnoga savjetovanja, a povratna će informacija biti objavljena u sustavu e-Savjetovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvara savjetovanje s javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju. Donošenje novog Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju potrebno je zbog usklađivanja odredbi o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju sukladno Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (NN 119/22).

Predloženim zakonom planira se ostvarivanje sljedećih ciljeva, kao što su unaprjeđenje i daljnji razvoj hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti u skladu sa strateškim odrednicama usvojenim na nacionalnoj i europskoj razini, usklađivanje Zakona s novim normativnim okvirom u području visokog obrazovanja, kao i s praksama u dodjeljivanju stručnih i akademskih naziva na području EU, a s ciljem unaprjeđenja mobilnosti i povećanja prepoznatljivosti hrvatskih kvalifikacija na nacionalnom i europskom tržištu rada i u sustavu visokog obrazovanja te usklađivanje naziva koji se stječu završetkom studijskih programa u Hrvatskoj i drugim članicama EU-a, čime će se osigurati bolja povezanost i komplementarnost hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti u Europskom prostoru visokog obrazovanja (European Higher Education Area / EHEA).

Također, jedan od bitnih ciljeva je jednačavanje naziva koji se stječu završetkom studijskih programa na svim visokim učilištima te uspostavljanje nadležnosti Agencije za znanost i visoko obrazovanje za donošenje popisa ujednačenih naziva koji se stječu završetkom studijskih programa.

Cilj savjetovanja je dobiti povratnu informaciju o predloženom Nacrtu prijedloga Zakona. Rok zaprimanja komentara je 30 dana od početka javnoga savjetovanja. Povratna će informacija biti objavljena u sustavu e-Savjetovanja, a savjetovanju sve do 15.4.2023. možete pristupiti ovdje.
FOTO: UNSPLASH