LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje

Osmaši diljem Hrvatske ovaj tjedan pišu nacionalne ispite

Nacionalnim ispitima trebalo bi se provjeriti znanje osmaša iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike, a učenici će dobit će povratnu informaciju o postignuću za svaki nastavni predmet.

Nacionalnim ispitima trebalo bi se provjeriti znanje osmaša iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike, a učenici će dobit će povratnu informaciju o postignuću za svaki nastavni predmet.

80 izabranih osnovnih škola diljem Hrvatske do petka će se provoditi nacionalni ispiti, prenosi Večernji. Njima će pristupiti samo učenici osmih razreda. 

Riječ je o prvom vanjskom vrednovanju znanja učenika u osnovnoj školi, čime se među ostalim omogućuje dobivanje valjanih, objektivnih i pouzdanih informacija na temelju kojih bi se trebao unaprijediti unutarnji sustav praćenja i unapređenja kvalitete odgojno-obrazovnih ustanova.

Nacionalnim ispitima trebalo bi se provjeriti znanje osmaša iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike, a učenici će dobit će povratnu informaciju o postignuću za svaki nastavni predmet. Dakle, neće dobiti ocjenu, a rezultati neće utjecati na upis u srednje škole.

– Nacionalni ispiti standardizirani su vanjski ispiti kojima je cilj utvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama, a smatra se da su to materinski jezik te znanja iz matematike i prirodoslovlja. Upravo su postignuća u tim predmetnim područjima u europskim dokumentima prepoznata kao ključna za daljnje obrazovanje i djelotvorno uključivanje na tržište rada. Nacionalnim ispitima obrazovni sustavi sustavno prate postignuća u ključnim područjima kako bi se na svim obrazovnim razinama poduzele mjere koje će osigurati da postignuća budu zadovoljavajuća, u skladu s mogućnostima svakoga učenika – poručuju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Hoće li takvi ispiti uspjeti riješiti inflaciju odlikaša u osnovnoj školi, ostaje vidjeti. 

FOTO: UNSPLASH