LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
besplatno za sve posjetitelje

Osma Filmska RUNDA: najbolji hrvatski kratki filmovi u Osijeku

Studentske filmove ćete gledati zajedno s djelima iskusnih filmskih profesionalaca.

Studentske filmove ćete gledati zajedno s djelima iskusnih filmskih profesionalaca.

Ovoga vikenda, 20. i 21. listopada 2023. godine u osječkom kinu Urania održava se osmo izdanje revije hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA. Revija počinje u petak, tajnom projekcijom filmova po odabiru publike „Publika za publiku“, nakon koje će, u 20 sati, biti prikazano šest nagrađivanih filmova kao dio prvog projekcijskog bloka ovogodišnje revije „Pojedinac i društvo“.
 

Spoj studentskog i festivalskog programa


U prvom dijelu festivalskog programa, bit će prikazani filmovi koji se ističu svojim inovativnim pristupima temama poput vršnjačkog nasilja, osjećaja pripadnosti i društvenog pritiska. Kao i obično, nakon projekcija bit će organizirani razgovori s autorima. Jedan od ovogodišnjih noviteta filmske revije u Osijeku je spoj studentskog i festivalskog programa, koji je ranije bio poznat kao Studentska i Festivalska RUNDA. To znači da ćete izvrsne studentske filmove gledati zajedno s djelima iskusnih filmskih profesionalaca.

"Espi" Ivana Grgura, "Ispod maske" Dariana Bakliže, dokumentarni film "Glupane glupi" Andrije Tomića, "Moj Nikola" Martine Marasović, "Bruno, zimus" Marka Bičanića i "Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka", eksperimentalni film Mire Manojlovića, filmovi su koji će otvoriti ovogodišnju reviju.
 

Masterclass s nagrađivanom redateljicom


Na drugoj večeri revije, publika će imati priliku susresti se s priznatom redateljicom i scenaristicom, Sonjom Tarokić, koja je zaslužna za niz nagradama nagrađenih kratkometražnih filmova i uspješan dugometražni film "Zbornica". Sonja će za okupljenu publiku održati masterclass i u programu Sonjin izbor podijeliti s publikom kultne filmove koji su najviše utjecali na njezin rad.

Posljednji blok ovogodišnje revije „Prostori sjećanja“ sadrži eksperimentalan film Mare Šuljak, Evanescence, film Divlje cvijeće Karle Crnčević, filmski esej Sakupljači autorice Mije Martinović, poetski hibrid Sare Jurinčić, Valerija, morbidno pomaknuta animirana Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i suptilan igrani film Šimuna Šituma, Sprovod na svoj specifičan način analiziraju osjećaje i povezanost s bližnjima kojih više nema.

Publiku filmskog vikenda zabavit će i koncerti bendova Čuvarkuća i Seine u prostoru udruge Slama. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Više informacija pogledajte na poveznici.

FOTO: FOTO: PR, FILMSKA RUNDA