LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura

Osječki HNK pomaže učenicima položiti esej iz hrvatskog na maturi

Dvotjedni projekt osječkog HNK olakšat će maturantima pripremu za pisanje eseja na državnoj maturi, a ujedno označava konačni povratak glumaca na kazališne daske.

Dvotjedni projekt osječkog HNK olakšat će maturantima pripremu za pisanje eseja na državnoj maturi, a ujedno označava konačni povratak glumaca na kazališne daske.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku za maturante je pripremilo dvotjedni projekt kojim će im olakšati polaganje državne mature. Njegovi će djelatnici zajedno s profesorima i učenicima sudionicima u projektu interpretirati književna djela koja su na popisu za školski esej na osnovnoj i višoj razini, piše Glas Slavonije.

Projekt je zamišljen na sljedeći način: glumac Dramskog ansambla HNK u Osijeku pročitat će nešto o piscu odabranoga djela te ulomak i/ili pjesmu koju bira profesor, a interpretirat će učenici s istim profesorom.


Vezano: Državna matura iz Hrvatskoga bez muke – kako napisati školski esej


Već će ovaj tjedan YouTube kanal Kazališta imati sedam postavljenih djela: Zločin i kazna, Hrvatsko pjesništvo – Antun Gustav Matoš, U registraturi, Gospoda Glembajevi, Posljednji Stipančići, Hamlet, Antigona. Sljedeći tjedan očekuje vas preostalih šest djela: Lovac u žitu, Nora, Hrvatsko pjesništvo – Antun Branko Šimić, Otac Goriot, Preobrazba i Bijeg.

Ravnateljica Drame Petra Blašković smatra kako ovaj projekt, uz to što maturantima olakšava učenje konkretnim interpretacijama traženih sadržaja, označava odličnu priliku za povratak glumaca na scenu nakon prestanka rada u ožujku. 

– Nadamo se da će, osim što će im biti korisno, maturanti i uživati u ovako jedinstvenoj, živoj poeziji, dijalozima i ulomcima svjetske i domaće književnosti te dramske literature. – zaključila je Blašković za Glas Slavonije.

FOTO: HNK U OSIJEKU