LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnološki napredak

Opet drama s 5G-tehnologijom, ovoga puta na Hvaru – obustavlja se njeno uvođenje

Na Hvaru je obustavljeno uvođenje 5G-tehnologije dok se ne dokaže da nema nikakav štetan utjecaj. HAKOM izražava žaljenje zbog kočenja tehnološkog napretka.

Na Hvaru je obustavljeno uvođenje 5G-tehnologije dok se ne dokaže da nema nikakav štetan utjecaj. HAKOM izražava žaljenje zbog kočenja tehnološkog napretka.

Prije 5 dana, odnosno 2. lipnja, Gradsko vijeće Grada Hvara jednoglasno je usvojilo Odluku o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G-tehnologije, kojom obustavlja uvođenje 5G-tehnologije na njegovu području dok god se ne dokaže da spomenuta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu, a sve putem neovisne i nepristrane studije.
– Temeljem ove Odluke Gradsko vijeće Grada Hvara osnovat će radnu skupinu koja će u narednih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka će biti dostavljena Vladi RH i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna po primitku istu proslijediti svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području Grada Hvara. – priopćili su iz Grada Hvara.
Kako prenosi Index.hr, HAKOM je dao svoj komentar na ovaj potez, navodeći da im je žao što se time koči tehnološki napredak:
– Žao nam je što se ovakvim odlukama utječe na razvoj pojedinih sredina i koči tehnološki napredak. Upravo će otoci sa svojim akvatorijima nakon početka rada 5G-mreža dobiti jednaku šansu za istu kvalitetu usluga kao bilo gdje na kopnu. To vrijedi i za slabije naseljena, ruralna područja. Bez praćenja najrazvijenijih država u tehnološkom napretku Hrvatska nema nikakvu šansu biti konkurentna. 5G je predviđen kao najveći tehnološki pokretač rasta i bez te tehnologije će velika većina stanovnika i tvrtki biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na one u državama koje će tu uslugu imati (ili već imaju) dostupnu.
Iz HAKOM-a još dodaju da su bombardirani teorijama zavjere koje bi mogle dovesti do toga da neki političari pokušaju kapitalizirati strah od novoga poput 5G-tehnologije.

– HAKOM je to i zatražio te smo mišljenje znanstvenika i stručnjaka iz relevantnih institucija o utjecajima 5G i usporedbama s prethodnim tehnologijama 4G i prijašnjima nedavno i objavili na internetskim stranicama i svima je dostupno za pročitati. Zaključak tih mišljenja otprilike je da utjecaj 5G na ljude, zdravlje i okoliš nije ništa drugačiji nego prethodne tehnologije.

FOTO: PIXABAY