LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski akademici i znanstvenici

Održana svečana dodjela državnih nagrada za znanost za prošlu godinu

Početkom tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je hrvatske znanstvenike i akademike za životno djelo, za znanost, za popularizaciju i promidžbu znanosti te za znanstvene novake.

Početkom tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je hrvatske znanstvenike i akademike za životno djelo, za znanost, za popularizaciju i promidžbu znanosti te za znanstvene novake.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ponedjeljak je u Hrvatskom saboru održalo svečanu dodjelu državnih nagrada za proteklu godinu za aktivno promicanje i postignuća u znanosti. Dodijeljena je sveukupno 31 nagrada, a od toga šest nagrada za životno djelo, 14 nagrada za znanost, pet nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i šest nagrada za znanstvene novake. Nagrade su uručili potpredsjednik Sabora Željko Reiner i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Dobitnici nagrada za životno djelo su akademici Pavao Rudan za područje prirodnih znanosti, Slobodan Vukičević za područje biomedicine i zdravstva, Boris Senker u području humanističkih znanosti, professor emeritus Josip Brnić za područje tehničkih znanosti i professor emeritus Dragan Milanović za područje društvenih znanosti te posthumno prof. dr. sc. Vlado Kovačević za biotehničke znanosti.

Godišnju nagradu za znanost primili su znanstvenici Ivana Ivančić Baće, Zrinka Kovarik, Hrvoje Mihanović, Hrvoje Jasak, Sven Lončarić, Hrvoje Pandžić, Marko Šestan, Rozelindra Čož-Rakovac, Anet Režek Jambrak, Bojan Šarkanj, Tatjana Josipović, Miljenko Brekalo, Ivan Majnarić i Petar Prelog. Za popularizaciju i promidžbu znanosti godišnju nagradu primili su Ivica Puljak, Tomislav Jagušt, Ana Sović Kržić, Anamari Nakić, Mislav Grgić, Dubravka Švob Štrac, Stela Jokić i Igor Mikloušić. Znanstvenici koji su dobili godišnju nagradu za znanstvene novake jesu Dino Novko, Anita Šalić, Vedrana Jelenčić, Tomislava Vukušić, Stjepan Gadžo i Filip Novosel.

Ovakvim nagradama nastoji se poticati razvoj znanosti kao temelj napretka te sukladno tome nagraditi znanstvenike koji svojim zalaganjem i radom doprinose prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu.

FOTO: MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA