LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u školama

Od početka školske godine više od 20 razreda stavljeno u samoizolaciju

Iako su u škole uvedene stroge preporuke, prodor koronavirusa u njih nije se mogao spriječiti.

Iako su u škole uvedene stroge preporuke, prodor koronavirusa u njih nije se mogao spriječiti.

I prije nego što je počela školska godina, mnogi su bili zabrinuti oko toga hoće li se nastava moći organizirati na način da se odvija uživo, a da pri tome učenici budu sigurni, da se ne zaraze, da ne zaraze svoje ukućane te da ne moraju svi u samoizolaciju, što bi bilo posebno problematično zaposlenim roditeljima. Od 7. rujna do danas, 21. rujna, u samoizolaciji je bilo najmanje 20 razreda prema izvještajima lokalnih stožera u Hrvatskoj.

Prvi slučajevi zaraze u školama bili su oni u Istarskoj županiji 10. rujna, u osnovnoj i srednjoj školi u Buzetu zbog dvoje zaraženih učenika, zbog čega je u samoizolaciju bilo stavljeno 16 djece iz srednje te 24 iz osnovne škole, kao i šest profesora i učitelja. Istoga dana zabilježena su još dva slučajeva zaraze među školarcima, ali u Zagrebu, zbog čega su u samoizolaciji završili njihovi kolege i nastavnici.

Sljedećega dana u samoizolaciji su završila dva zaposlenika škole u Đurmancu zbog jednog zaraženog djelatnika, a ravnatelj je naknadno obavijestio roditelje o daljnjim postupcima, no na kraju je ta škola 13. rujna prešla na potpunu online nastavu zbog pojave koronavirusa i velikog broja učenika i djelatnika u samoizolaciji. Zatim su 12. rujna u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u samoizolaciji završila 2 razreda i njihovi razrednici zbog zaraženog osnovnoškolca. Samo dan kasnije u istoj je županiji u samoizolaciju stavljen još jedan razred zbog jednog oboljelog učenika. Istoga dana u samoizolaciji je završio jedan razred varaždinske osnovne škole i njihova razrednica zbog zaraženog školarca koji je prethodno bio na svadbi. 

14. rujna službeno je 104 učenika i desetero djelatnika OŠ Đurmanec bilo u samoizolaciji. Istoga dana u Brodsko-posavskoj županiji u samoizolaciji je završio jedan razred osnovne škole zbog zaražene učiteljice. Dan kasnije ponovno je došlo do zaraze u bjelovarskoj školi pa su zbog dvoje zaraženih srednjoškolaca u samoizolaciji završila dva razreda srednje škole i 16 profesora.

I sljedećega dana došlo je do zaraze u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, no zaraženi je učenik tada već bio u samoizolaciji, kao i njegovi kolege. No, osim njega zaražen je bio učenik Osnovne škole Rovišće, zbog čega su u samoizolaciju stavljeni jedan razred i četvero nastavnika.

16. rujna zbog jednog pozitivnog učenika u izolaciju je stavljen još jedan razred Srednje medicinske škole Slavonski Brod, a izolacija je određena i za dvoje nastavnika. Osim njega sumnjalo se na zarazu kod učenika Tehničke škole u Slavonskom Brodu, zbog čega je u izolaciju bio stavljen i njegov razred. Istoga dana među zaraženima našli su se jedan učenik srednje i jedan učenik osnovne škole u Osječko-baranjskoj županiji.

Dan kasnije u Primorsko-goranskoj županiji zaražena su djeca školskog uzrasta iz obitelji koje su bile u samoizolaciji. Tada je došlo i do zaraze u jednom razredu srednje škole u Zaprešiću, zbog čega je u samoizolaciji završio cijeli razred.

Nakon toga je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima su bili dubrovački osnovnoškolac i tri srednjoškolca iz Dubrovnika, Korčule i Metkovića koji su bili u samoizolaciji. U samoizolaciji su bila 23 učenika iz jedne srednje škole u Dubrovniku, 17 učenika iz srednje škole u Metkoviću, 18 učenika iz srednje škole u Vela Luci, kao i 22 učenika iz osnovne škole u Dubrovniku.

17. rujna zaraza je potvrđena profesoru i dvoma učenicima u Ličko-senjskoj županiji, pa su u samoizolaciji završili njihovi kolege i nastavnici. Tada je i na području Krapinsko-zagorske županije bio zaražen učenik Srednje škole Zlatar, pa je učenicima koji pohađaju isti razred 17. i 18. rujna rečeno da nastavu prate online. Nastavu na daljinu pratili su i učenici jednog razreda u Srednjoj školi Pregrada jer je nekoliko njih imalo lagano povišenu tjelesnu temperaturu. 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 17. su rujna zaražena četiri učenika i dva prosvjetna radnika, a u samoizolaciji je bilo devet razreda sa 156 učenika

Na području Primorsko-goranske županije 18. rujna zaraženo je bilo dvoje djece iz Osnovne škole Kostrena, pa su dva razreda bila u samoizolaciji. Istoga su dana u Zagrebu zaražena po dva učenika jedne srednje i dviju različitih srednjih škola, pa su u samoizolaciji bila dva razreda osnovne i dva srednje škole.

20. rujna u samoizolaciji su bila još 2 razreda i četiri nastavnika OŠ Đulovac. Na današnji su dan u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u samoizolaciji završila još 4 nastavnika i jedan razred osnovne škole u Rovišću. U samoizolaciji su još i razred Obrtničke škole u Opatiji i Srednje talijanske škole u Rijeci. 
FOTO: PIXABAY