LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izdaju se u papirnatom i digitalnom obliku

Od danas je moguće podnijeti zahtjev za dobivanje EU digitalne COVID potvrde

COVID potvrde izdavat će se u digitalnom ili papirnatom obliku, fizički i digitalno u podružnicama HZZO-a ili elektronički putem portala e-Građani, a služit će, između ostalog, za putovanje u države članice EU-a.

COVID potvrde izdavat će se u digitalnom ili papirnatom obliku, fizički i digitalno u podružnicama HZZO-a ili elektronički putem portala e-Građani, a služit će, između ostalog, za putovanje u države članice EU-a.

Od danas je otvorena mogućnost slanja zahtjeva za izdavanje EU digitalne COVID potvrde svima koji ispunjavaju uvjete za dobivanje iste, a to su negativan test na koronavirus, preboljen koronavirus ili cijepljenje sa svim potrebnim dozama.

Da bi građani mogli dobiti potvrde navedeni podaci moraju biti upisani u centralne baze podataka Ministarstva zdravstva, nakon čega se zahtjev šalje putem portala e-Građani
– Sustavu se pristupa vjerodajnicama razine 2 – značajne razine sigurnosti ili vjerodajnicama razine 3 – visoke razine sigurnosti te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“. – priopćeno je.
Osim putem portala e-Građani, potvrde je moguće zatražiti i fizički u podružnicama HZZO-a koji potvrde izdaje u papirnatom obliku ili ih dostavlja elektroničkim putem.

Potvrdu, koja će sadržavati QR kod s osnovnim informacijama i digitalnim pečatom te osnovnim informacijama, moći će se preuzeti na spomenutom portalu, spremiti na računalo, isprintati ili slati elektroničkim putem. Detaljnije informacije o potvrdama dostupne su ovdje.

Osobe koje su cijepljenje potvrde mogu zatražiti pod sljedećim uvjetima:
  • EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom
  • osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen) potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja
  • osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.
  • osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.
Za sada se zna da će ova potvrda koristiti pri putovanju unutar država članica EU-a i to na sljedeći način:
– EU digitalna COVID potvrda prihvaća se u državama članicama EU-a te će pomoći koordiniranom ublažavanju ograničenja koja su na snazi sukladno mjerama donesenima od strane pojedinih država članica.

Prilikom putovanja ili tijekom boravka u nekoj od država članica EU svaki državljanin EU-a ili državljanin treće zemlje s reguliranim boravkom u EU će kao nositelj EU digitalne COVID potvrde moći na učinkovit te interoperabilan način dokazati svoj zdravstveni status u odnosu na COVID-19. Ukoliko će pojedina država članica i dalje od nositelja valjane EU digitalne COVID potvrde zahtijevati karantenu ili dodatno testiranje, o istome će morati pravodobno obavijestiti Komisiju i sve druge države članice te obrazložiti svoju odluku.
FOTO: UNSPLASH