LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademski uspjeh

Objavljena imena dobitnika Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Povodom jučerašnjeg obilježavanja 160. godine postojanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predsjednik Velimir Neidhardt objavio je imena dobitnika Nagrada HAZU-a koji su prošle godine postigli velika dostignuća.

Povodom jučerašnjeg obilježavanja 160. godine postojanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predsjednik Velimir Neidhardt objavio je imena dobitnika Nagrada HAZU-a koji su prošle godine postigli velika dostignuća.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti jučer je obilježila 160. obljetnicu i objavila imena dobitnika nagrada HAZU za prošlu godinu za najviša znanstvena ili umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj.

HAZU postoji od davnog 29. travnja 1861. godine kada ga je prihvatio Hrvatski sabor na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, tada kao Akademiju znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Među dobitnicima, koje je imenovao predsjednik HAZU-a i akademik Velimir Neidhardt, nalaze se sljedeće osobe:
  • za područje društvenih znanosti nagradu dobiva prof. dr. Miroslav Akmadža za knjigu Franjo Kuharić: Kardinal i vlast
  • za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti nagradu dobiva dr. Ivo Piantanida – za izvanredan znanstveni opus od 52 rada objavljena u periodu 2016. – 2020. te za otkriće selektivnog višenamjenskog senzora za DNA, RNA i proteine
  • za područje prirodnih znanosti nagradu dobivaju: dr. Jadranka Šepić – za znanstvena istraživanja o postanku meteoroloških tsunamija, njihovu gibanju u raznim morima te transformaciji u obalnom području, objavljena u 15 članaka u posljednjih 5 godina, te prof. dr. sc. Ivica Kisić – za djelo Antropogena erozija tla te za 28 radova na istu temu, referiranih u bazi znanstvenih podataka Web of Science
  • za područje medicinskih znanosti nagradu dobiva doc. dr. Vedran Velagić – za 25 znanstvenih radova iz područja liječenja fibrilacije atrija, koji su objavljeni tijekom posljednjih 5 godina
  • za područje filoloških znanosti  nagradu dobiva dr. Vera Blažević Krezić – za objavljenu knjigu Književnimi radnjami za crkvu i domovinu. O novocrkvenoslavenskome jeziku Parčićeva misala iz 1893.
  • za područje književnosti nagradu dobiva autorica Evelina Rudan – za knjigu Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)
  • za područje likovnih umjetnosti nagradu dobiva dizajner Boris Ljubičić – za seriju izložbi održanih 2017. i 2018. u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu i Berlinu te od 2019. do 2020. u Lyonu, kao i za knjigu Logo protiv kaosa
  • za područje glazbene umjetnosti i muzikologije nagradu dobiva dr. Sanja Majer-Bobetko – za knjigu Hrvatska glazbena historiografija od početka 20. stoljeća do 1945. godine
  • za područje tehničkih znanosti nagradu dobiva prof. dr. Hrvoje Kozmar – za znanstvenu cjelinu pod nazivom Geofizička i industrijska strujanja fluida i njihov utjecaj na inženjerske konstrukcije i vozila, koja se sastoji od ukupno 30 radova objavljenih u prethodnih 5 godina.
Predsjednik Neidhardt rekao je da HAZU u svojim muzejima, arhivima i knjižnicama čuva neprocjenjivo nacionalno kulturno blago, a prostori u kojima djeluje, u Zagrebu i diljem Hrvatske, pretežno su zaštićeni spomenici kulturne graditeljske baštine. Brigu o njima, nastavlja Neidhardt, jednakim marom nastavlja i danas suočena s teškim posljedicama lanjskih potresa koji su ranili i ovu Akademijinu palaču, kako bi ovu kulturnu baštinu primjereno predala budućim naraštajima.

Proslava 160. obljetnice održat će se još i 4. svibnja koncertom u korist kulturnih institucija Siska, Petrinje i Gline, stradalih u potresu krajem 2020, uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji, rekao je Neidhardt.
FOTO: HAZU