LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijatelji životinja

Nova godina bez uznemiravanja: veća kontrola prodaje i upotrebe pirotehnike, laserski show umjesto vatrometa

Mole se građani da pokažu suosjećanje za životinje, djecu, starije i ostale te da ne koriste pirotehniku jer je opasna za ljude, a može biti i smrtonosna za životinje.

Mole se građani da pokažu suosjećanje za životinje, djecu, starije i ostale te da ne koriste pirotehniku jer je opasna za ljude, a može biti i smrtonosna za životinje.

Približavamo se kraju još jedne godine, a Prijatelji životinja podsjećaju da je uporaba pirotehnike dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, a ne od 15. prosinca kada je dopuštena samo njena prodaja. Također, podsjećaju kako je uporaba petardi i redenika kategorija F2 i F3 zabranjena tijekom cijele godine.
 

„Prethodnih godina smo unatoč zakonskoj zabrani gotovo svakodnevno zaprimali pritužbe građana vezano za ispucavanje petardi i ostale zabranjene pirotehnike. Čim započne prodaja pirotehnike kreće i pucnjava iako je to tada još zabranjeno.“, istaknuli su iz udruge Prijatelji životinja.


Zamolili su građane da pokažu suosjećanje za životinje, djecu, starije i ostale te da ne koriste pirotehniku jer je opasna za ljude, a može biti i smrtonosna za životinje.
 


VEZANO: Hrvatski gradovi odustaju od vatrometa: pet friendly novogodišnja proslava


 

Traže veću kontrolu prodaje i uporabe


Pisali su Ministarstvu unutarnjih poslova sa zamolbom da za veću kontrolu prodaje i uporabe pirotehnike.
 

„Apeliramo da se kroz cijeli prosinac i početak siječnja, pojača kontrola policije po pitanju korištenja petardi i redenika, tako da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona“, ističu.

 

Zakonska izmjena dozvoljenog perioda uporabe


Ujedno su zatražili zakonsku izmjenu kako bi se prodaja dozvoljene pirotehnike dopustila u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a njezina uporaba samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja odnosno u vrijeme dočeka Nove godine. Sada je to dozvoljeno i 27., 28., 29. i 30. prosinca kada se ništa ne slavi.

Ova inicijativa naglašava da novogodišnji vatromet nije nužan niti nezamjenjiv način proslave, posebno ističući negativne učinke poput buke, eksplozija i zagađenja okoliša. Pozivajući druge gradove i općine da slijede ove pozitivne primjere, inicijatori vjeruju da će zajedno stvoriti bolji i ekološki prihvatljiviji način dočeka Nove godine.
 

Laserski show umjesto vatrometa


Neki od gradova koji su se priključili ovoj promjeni su Zagreb, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula, Varaždin, Dubrovnik, Samobor i Vinkovci. Također, gradovi Čazma i Grubišno Polje planiraju organizirati laserski show umjesto tradicionalnog vatrometa, dok je Grad Opatija novac namijenjen vatrometu donirao za životinje.
 

„Podsjećamo na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okoliš. Nebrojene životinje, posebno ptice, ali i kućne životinje, stradavaju u novogodišnjoj noći jer im srce otkazuje od straha. Organizacija vatrometa potiče djecu da i ona koriste pirotehniku pa dolazi do stravičnih ozljeda. Nadalje, ljudi koji su osjetljivi na buku teško se nose s iznimno glasnom bukom u novogodišnjoj noći. Osim što uznemiruje ljude i životinje, zagađuje i zrak jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida u atmosferu što može biti štetno za okoliš i ljudsko zdravlje te stvara smeće po ulicama“, izjavljuju iz udruge Prijatelji životinja.

FOTO: FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA, PR