LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nema računice

Noćni vlak Zagreb-Split i dalje je van prometa

Iz Županije ustraju da se linija vrati, ali u Hrvatskim željeznicama nemaju takve planove. Noćni vlak koji povezuje Zagreb i Split zasad vozi jedino sezonski.

Iz Županije ustraju da se linija vrati, ali u Hrvatskim željeznicama nemaju takve planove. Noćni vlak koji povezuje Zagreb i Split zasad vozi jedino sezonski.

Od 25. prosinca 2020. godine ukinut je noćni vlak Zagreb-Split što uprava HŽPP-a opravdava nerentabilnošću te linije, prenosi N1.

Nakon te odluke, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban organizirao je sastanak s članovima uprave te Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. 
― Uprava HŽ Putničkog prijevoza i državni tajnik nadležnog ministarstva zadužen za željeznički prijevoz Alen Gospočić kao jedan od argumenata za ukidanje linije naveli su prosječan broj putnika koji putuju tim vlakom, a to je 39. Isto tako, iznijeli su i podatak da ta noćna linija stvara godišnji gubitak oko 20 milijuna kuna. Tada je rečeno da je ovo samo privremena mjera i da će ta noćna linija biti ponovno uspostavljena tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme turističke sezone ― naveli su iz Županije te napomenuli kako su u potrazi za adekvatnim rješenjem.
U HŽPP-u ističu kako je pandemija ostavila značajne posljedice na sektor prijevoza te smanjila broj putnika, zbog čega moraju racionalizirati poslovanje ― naime, kartama su uspjeli pokriti samo 16 posto troškova te linije budući da se njome prosječno vozilo samo 39 putnika.

Iz Splitsko-dalmatinske županije ipak ustraju da se linija vrati jer ona najviše nedostaje studentima koji se voze na toj relaciji, ali i drugim građanima i turistima. Do tada, ostaje dnevna linija a noćni vlak vozi sezonski od lipnja do rujna.
FOTO: PEXELS