LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sjednica Vlade

Ništa od neradnog ponedjeljka ako je za vikend praznik; Vlada odbila prijedlog

Ne prihvaća se izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima prema kojem bi nakon praznika i blagdana koji padaju nedjeljom ponedjeljak također bio neradan. 

Ne prihvaća se izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima prema kojem bi nakon praznika i blagdana koji padaju nedjeljom ponedjeljak također bio neradan. 

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka prema kojoj Vlada ne prihvaća prijedlog zastupnice Katarine Peović (RF) o izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima prema kojem bi nakon praznika i blagdana koji padaju nedjeljom ponedjeljak također bio neradan

Oni koji podržavaju prijedlog zastupnice Peović ističu kako se isto prakticira u mnogim europskim i svjetskim zemljama te da takva praksa donosi radnicima zasluženi odmor i jednak broj praznika svake godine. Uz to, više od 85 zemalja ima takvu praksu, uključujući i Veliku Britaniju i Sjedinjenje Američke Države. 
 
VEZANO: Više od 70% ispitanih studenata podržava uvođenje neradnog ponedjeljka nakon praznika nedjeljom

Ipak, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na sjednici Vlade predložio je Vladi da ne prihvati prijedlog zastupnice Peović. 

– Smatramo da postojeći zakon sveobuhvatno uređuje materiju blagdana i neradnih dana te primjereno, uz duboko poštivanje radničkih prava, regulira i pitanje neradnih dana koje se vezuju uz blagdane i praznike. Slijedom navedenog, predlažemo Vladi da ne prihvati prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj koji je predložila zastupnica Peović. – rekao je ministar Malenica.

Vlada je izglasala da se prijedlog ne prihvaća, no reakcija zastupnice Peović nije izostala. 

FOTO: PIXABAY