LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TURISTIČKE AGENCIJE

Nepovoljne prognoze za cijene maturalaca i školskih izleta

Roditelji učenika morat će isprazniti crni fond ako žele svoju djecu poslati na maturalac. 

Roditelji učenika morat će isprazniti crni fond ako žele svoju djecu poslati na maturalac. 

Cijene školskih izleta postaju sve više rastu, čak i kada je u pitanju odlazak u kino ili kazalište. Roditelji se žale na visoke cijene autobusnog prijevoza, a prijevoznici cijene povećavaju uslijed poskupljenja usluga prijevoza i održavanja autobusa, piše Dnevnik.hr.
 


VEZANO: Dubrovačke slikarice donirale svoje radove za stipendije studenata i učenika



Za izlete se još nekako izdvoji potreban iznos, ali cijene maturalaca zadaju glavobolje roditeljima. Međutim, ni ove godine se ne očekuje pojeftinjenje, naprotiv cijene aranžmana su se u posljednjih nekoliko godina gotovo utrostručile, objasnili su iz turističke agencije Spektar putovanja za Dnevnik.hr.

Da cijene aranžmana za maturalac neće biti niže iduće godine, složili su se i u turističkoj agenciji Eklata te objasnili da su cijene školskih putovanja ove godine veće za oko 15 posto, u usporedbi s prošlom godinom.

Plaža i uvala, FOTO: Canva
 

Zašto dolazi do sve većeg poskupljenja?


Postavlja se pitanje, zašto je tome tako? Jedan od razloga prema agenciji neravnomjerna je distribucija termina za školske izlete. Objasnili su da gotovo sve škole izlete organiziraju u svibnju, lipnju i rujnu – time stvaraju pritisak na pružatelje usluga, a sukladno tome i cijene. 

Saša Blažeković iz agencije Speranza u turizmu je već 30 godina i navodi da za poskupljenje postoji nekoliko razloga.
 

„Stalno slušamo priču kako bi naša djeca trebala više putovati po Hrvatskoj, a ne po inozemstvu. A kada učenici putuju po Hrvatskoj imamo komentare da su aranžmani skupi... Prije svega hotelijeri u Hrvatskoj uopće nisu zainteresirani za školske ekskurzije pa ni nemamo kvalitetnog smještaja za kratke izlete i maturalna putovanja.“ – rekao je za Dnevnik.hr.


FOTO: Soba u hotelu, Canva
 
Prema njemu veliki je izazov pronaći prikladan smještaj za učenike u hotelu, a sukladno tome rastu i cijene. Također, spomenuo je i stopu PDV-a od 25 posto koja se primjenjuje na putovanja u Hrvatskoj.
 

„Ako gledamo troškove prijevoza –  oni su u punom iznosu oporezivi s 25 posto. Dakle, ako izlet košta 50 eura, turističkoj agenciji ostaje 40 eura za organizaciju putovanja.“ – objasnio je za Dnevnik.hr.

 

Kakve su cijene?


Cijene putovanja u inozemstvo veće su od onih domaćih, iako ni kod nas učenici ne prolaze jeftino – jedan dan maturalca u Hrvatskoj prosječno košta oko 100 eura, objasnili su iz Eklate. Faktori koji najviše utječu na cijenu su troškovi smještaja i prijevoza – udaljenost destinacije. Cijene jednodnevnih izleta kreću se i do 30 eura, ovisno o udaljenosti.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA