LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prošlogodišnja turistička sezona

Nedostatak radne snage prouzročio štetu od 100 milijuna eura: „Treba omogućiti rad studentima”

Hrvatska je lani izgubila oko 100 milijuna eura zbog manjka radne snage u turističkoj sezoni.

Hrvatska je lani izgubila oko 100 milijuna eura zbog manjka radne snage u turističkoj sezoni.

O turističkoj sezoni, prognozama i dosadašnjim rezultatima u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog razgovarali su Monika Udovičić iz Ministarstva turizma, Neven Ivandić s Instituta za turizam, te Bernard Zenzerović iz Udruge poduzetnika u hotelijerstvu

Na problem nedostatka radnika s kojim se susreću sve europske zemlje osvrnuo se Bernard Zenzerović.


- Već prošle godine, koja je bila pandemijska, izgubili 100 milijuna eura zbog nedostatka radne snage. Prema procjenama i dalje nedostaje oko 10.000 radnika, posebno kod malih i srednjih poduzetnika - rekao je te dodao da postoje dva smjera rješavanja situacije.

Pokušava se inicirati da se pokušaju aktivirati svi potencijali koje imamo što znači da se omogući rad studentima, da više rade umirovljenici, ljudi koji žele dodatni posao. Naglašava da kada se to napravi, da je potreban i dio radne snage iz inozemstva.

- Za strane radnike se bore i Slovenija, Austrija, Italija te cijela EU. Mi moramo nešto učiniti da jednom kada ih uspijemo dobiti da ih što prije možemo staviti na tržište rada, da ne moraju čekati u redovima na MUP-u te se stoga moraju pojačati kapaciteti MUP-a i digitalizirati cijeli proces -  istaknuo je Zenzerović.

Monika Udovičić, iz Ministarstva turizma, kaže kako problem radne snage postoji već niz godina i da se očito nije dovoljno pažnje posvećivalo tome. Kaže da se treba raditi na poticanju mladih da upisuju ugostiteljska zanimanja.

- Ministarstvo turizma stipendira mlade koji žele upisati ugostiteljska zanimanja. Osmislili smo program u kojem s poslodavcima u turizmu stipendiramo mlade i od nedavno taj iznos stipendija je podignut s 1200 kuna na 2000 kuna mjesečno, što je dobar poticaj mladima da upišu ta zanimanja, da se obrazuju i ostanu u ovom sektoru - istaknula je.

FOTO: PIXABAY.COM