LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jan Filipović i Karla Jančić

NASILJU ZBOGOM: Poznata imena dobitnika ovogodišnje nagrade Luka Ritz

Održana je 13. po redu dodjela nagrada Luka Ritz koja promovira nenasilje i toleranciju u društvu, nazvana po mladiću koji je nesretno prebijen 2008. godine kada je ubrzo preminuo od posljedica udaraca.

Održana je 13. po redu dodjela nagrada Luka Ritz koja promovira nenasilje i toleranciju u društvu, nazvana po mladiću koji je nesretno prebijen 2008. godine kada je ubrzo preminuo od posljedica udaraca.

Ovu srijedu održana je dodjela nagrada Luka Ritz koja svoj začetak duguje 2008. godini kada je na inicijativu tadašnjeg ministra obrazovanja pokrenuta u svrhu promoviranja borbe protiv nasilja i, općenito, društvene tolerancije, prenosi Večernji list.

Iste te godine poginuo je i srednjoškolac koji je nedužno stradao 1. lipnja na Mostu slobode od grupe nasilnika, a čije ime sada nosi nagrada koja se dodjeljuje onima koji su ostavili svoj trag u prevenciji, odnosno promociji sprečavanja takvih događaja. 

Samu dodjelu nagrada, trinaestu po redu, vodili su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović. Dodjela se održala u Staroj gradskoj vijećnici, a sudjelovali su i izaslanici predsjednika Republike, vlade i Hrvatskog sabora, pravobraniteljica za djecu, učenici srednjih i osnovnih škola, ali i roditelji Luke Ritza.

Tko su mladi promicatelji nenasilja?

Ovogodišnji pobjednici, Karla Jančić i Jan Filipović učenici su osnovne, odnosno srednje škole. Karla kao učenica Osnovne škole Kustošija svojim se djelovanjem figurirala kao borkinja protiv netolerancije i neravnopravnosti. Osim što trenira kuglanje i taekwondo, volontira u programima Odmorko te pomaže onima slabijeg financijskog statusa, ali i onima koji su rođeni s teškoćama u razvoju, u sklopu projekata Čigra u zajednici i Čigrin let.
Smatram da mnoge žrtve nasilja, bilo verbalnog ili fizičkog nasilja, ne pričaju svoju priču, a mnogi ih ni ne slušaju. Stoga bismo svi trebali djelovati. Ne možemo očekivati od društva da se promijeni ako se mi sami nećemo promijeniti, rekla je učenica Jančić na dodjeli nagrada, prenosi Večernji list.
S druge strane, laureat srednjih škola i učenik Škole za modu i dizajn Jan u svojoj školi prošle je godine izabran za ambasadora nenasilja. Pritom je i kreator Haljine nenasilja, ali i radionice u svojoj školi pod nazivom Nasilje prestaje ovdje.

Jan je i sam bio žrtva nasilja, kako navodi, ali imao je potrebnu podršku roditelja i profesora u školi. Smatra da je u današnjem svijetu gdje su društvene mreže postale imperativ, problematika skrivena u Cyberbullyingu (Internetskom nasilju) koje postaje sve češći instrument komunikacije među mladima. 
Znam da je teško, ali ohrabrujem svakoga tko je žrtva nekakvog oblika nasilja, napose, mlade ljude da se jave stručnim službama, adekvatnim institucijama, odnosno, udrugama kako bi se nasilju obznanilo da je dosta!, zaključio je školarac Jan. 
Klisović je istaknuo da je Luka Ritz postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Kako ističe, to je ono što nas učvršćuje na putu borbe protiv tog nasilja.

Hrvatska je na dobrom putu da postane uzorom mnogim europskim državama jer je, sudeći po mnogim stranicama, među sigurnijim državama u Europi, bazirano po nižem kriminalnom indeksu. 

Gradonačelnik Tomašević zaokružio je ovu priču tako što je istaknuo da su dvoje učenika ponos Zagreba te da su definitivni primjer građanima kako bi se trebali ponašati, pogotovo sada u vremenima kada su svijet snašle mnoge nedaće poput rata u Ukrajini, pandemije, ekonomske krize i ostaloga. 

 
FOTO: PRIVATNA ARHIVA