LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Treba ograničiti rad marketa?

Naši seljaci i ugostitelji propadaju zbog hipermarketa? Profesor i bivši dekan EFZG-a komentirao trenutno stanje!

– Postojeće stanje potiče jeftini turizam i povećava zagađenje okoliša koje je sve veći trošak o kojem skoro nitko ne govori. Hipermarketi strahovito potiču uvoz i tako se kroz naš turizam prodaje dominantno strana roba. Naši seljaci zbog toga propadaju. – piše Lovrinović.

– Postojeće stanje potiče jeftini turizam i povećava zagađenje okoliša koje je sve veći trošak o kojem skoro nitko ne govori. Hipermarketi strahovito potiču uvoz i tako se kroz naš turizam prodaje dominantno strana roba. Naši seljaci zbog toga propadaju. – piše Lovrinović.

Ivan Lovrinović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i bivši dekan na svojem je Facebook profilu podijelio pismo ugostitelja koji krivi hipermarkete za uništavanje ugostiteljstva. 

U primjeru se navodi kako pečeno pile u marketu košta otprilike 30 kuna, dva piva oko 16 kuna, 3 rajčice 5 kuna, četvrtina kruha 2 kune, odnosno sve skupa 53 kune. Država, navodi se dalje, putem PDV-a dobije oko 13 kuna. Taj bi račun u restoranu, prema mišljenju ugostitelja, bio oko 250 kuna, a sami PDV državi veći od sveukupnog računa u hipermarketu pa je iz toga izveden zaključak da hipermarketi uništavaju ugostitelje i državni proračun te je dan prijedlog da marketi rade do 18 sati, a nedjeljom uopće ne rade.

Evo što je odgovorio profesor Lovrinović ugostitelju:
– Predložio bih isto kao i Vi, jer su to turistički osviještene zemlje davno regulirale na način da svako može raditi, a ne da marketi uništavaju ugostitelje i tako smanjuju prihode proračuna. Mnogi će reći da je ova cijena kod ugostitelja visoka, ali ima i konkurencije koja će nuditi jeftinije. No, suština je da trgovački lanci ovako uništavaju ugostitelje. 

Pored toga, postojeće stanje potiče jeftini turizam i povećava zagađenje okoliša koje je sve veći trošak o kojem skoro nitko ne govori. Hipermarketi strahovito potiču uvoz i tako se kroz naš turizam prodaje dominantno strana roba. Naši seljaci zbog toga propadaju. Uz sve to HNB precijenjenim tečajem kune zadaje još dodatni udarac jer ruši konkurentnost i smanjuje prihode svima koji od toga žive. Od postojećeg modela turizma svi imaju više koristi od nas u Hrvatskoj. 
Lovrinović tvrdi da strani trgovački lanci prehranom nisu u proteklih 15 godina uplatili u državni proračun niti kune poreza na dobit jer stalno iskazuju gubitak:
– Vjerojatno će neki čitatelji reći da je ovaj ugostitelj skup, no on traži ograničavanje radnog vremena do 8 sati. No, važnija je informacija da je stranih turista oko 80%. Sve je okrenuto naopako i PH se čvrsto i aktivno zalaže za promjenu politike u turizmu. – zaključio je profesor u svojem statusu. 
FOTO: PIXABAY