LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zbog omikrona

Nakon Nove godine očekuju nas nove mjere?

Zbog omikrona se može očekivati gora epidemiološka situacija.

Zbog omikrona se može očekivati gora epidemiološka situacija.

U jučerašnjoj epizodi emisije Otvoreno na HRT-u raspravljalo se o pogoršanju epidemiološke situacije, a između ostalih gost je bio i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Posebno je govorio o novom soju koronavirusa, omikronu, zbog kojeg mnoge europske i svjetske zemlje bilježe značajan porast novih slučajeva. Istaknuo je kako je Hrvatska vrlo uspješno zaustavila i usporila dolazak novog soja koronavirusa jer smo bili prva europska zemlja koja je uvela zabranu ulaska stranaca koji dolaze iz Južne Afrike u Hrvatsku i svih hrvatskih građana koji su dolazili iz tih krajeva. Svi su oni trebali ići u karantenu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako omikron u Hrvatskoj još uvijek nije dominantan. Naglasio je kako u dalmatinskim županijama ima više osoba zaraženih omikronom nego na kontinentu. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je 51 slučaj zaraze omikronom

Capak je naglasio kako se ne može sa sigurnošću reći da je omikron blaža varijanta virusa, posebno za one koji nisu cijepljeni. Naglasio je kako svi trebamo biti na oprezu, a posebno oni koji se nisu cijepili. Apelirao je na sve da se idu cijepiti

Dodao je i kako će se situacija u Hrvatskoj pratiti svakodnevno i na razini županija te, ako se situacija pogorša, što se može očekivati zbog dolaska omikron soja, u tom slučaju će se postrožiti epidemiološke mjere. Ipak, rekao je da za sada još ništa nije na stolu.
FOTO: PIXABAY