LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ŠTO KAŽEMO NA OVE PODATKE?

Najgori smo po pitanju osamostaljenja, mladi u Hrvatskoj ostaju kod roditelja živjeti duže nego mladi iz drugih zemalja

Najnoviji podaci objavljeni na Instagram profilu Landgeist otkrivaju da u jugoistočnoj Europi postoji trend produženog stanovanja mladih kod svojih roditelja, a Hrvati su, prema podacima Eurostata, u ovome bez konkurencije.

Najnoviji podaci objavljeni na Instagram profilu Landgeist otkrivaju da u jugoistočnoj Europi postoji trend produženog stanovanja mladih kod svojih roditelja, a Hrvati su, prema podacima Eurostata, u ovome bez konkurencije.

Najnoviji podaci objavljeni na Instagram profilu Landgeist otkrivaju da u jugoistočnoj Europi postoji trend produženog stanovanja mladih kod svojih roditelja. Naime, lista zemalja u kojima najviše mladih ljudi, u dobi između 25 i 29 godina, živi sa svojim roditeljima je predvođena Hrvatskom i Crnom Gorom sa 79,9% i 78,7% mladih, a podaci su rezultat službenih registara i anketa te prikazuje podatke objavljene od strane Eurostata.

Prema navedenim podacima, na drugom i trećem mestu se nalaze Srbija i Grčka sa 76,4% i 72,9% mladih koji žive kod svojih roditelja. Također, u prvih deset na listi su se našle i Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, dok su Italija, Portugal i Slovačka nešto bolji od nas. Međutim, ne i od Kosova koji je zauzeo osmo mjesto sa 68,6% mladih te se tako smjestio između Italije i Portugala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Landgeist Maps (@land_geist)


Ova lista ukazuje na to da mladi iz ovih zemalja kasnije napuštaju dom roditelja, a razlozi za ovaj trend mogu biti različiti. Neki od njih sigurno su rezultat ekonomske situacije i stope nezaposlenosti, međutim činjenica je da su veliki problem i cijene stanova čije cijene, barem u Hrvatskoj, idu u nebo pa tako u oglasnicima za najam prosjek cijena iznosi između 400 i 450 eura, što je, okvirno gledano, pola prosječne plaće u Hrvatskoj.

Iako se može tvrditi da produženo stanovanje kod roditelja ima i neke prednosti, poput financijske pomoći, smanjenog rizika od oskudice i podrške u različitim aspektima života, ovaj trend je ipak zabrinjavajuć jer ukazuje na ekonomske i društvene probleme s kojima se suočavaju ove države.
FOTO: UNSPLASH