LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uvođenje reda u sustav

Najavljuju se izmjene u sustavu: nezaposlena osoba imat će pravo na zdravstveno samo ako je prijavljena na burzu?

Iz Ministarstva zdravstva potvrđuju da se ove godine kreće s izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Iz Ministarstva zdravstva potvrđuju da se ove godine kreće s izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pročešljat će osiguranike koji imaju pravo na zdravstveno osiguranje zbog neslaganja podataka s evidencijom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

Kako donosi HRT, u pripremi su zakonske izmjene kojima će se, nakon 20 godina od ukidanja, vratiti odredba po kojoj nezaposlena osoba ima pravo na zdravstveno osiguranje samo ako je prijavljena na burzu.

– Mi imamo 300 tisuća ljudi više na teret nezaposlenih na HZZO, nego što je to broj onih koji doista traže posao i na burzi su. – rekao je voditelj službe za odnose s javnošću HZZO-a Nenad Korkut.

Među njima je velik broj građana koji rade u inozemstvu, a dolaze se liječiti u Hrvatsku. Osim iseljenika, tu su i oni koji su formalno nezaposleni, no imaju neku vrstu prihoda iz kojeg ne izdvajaju za zdravstvo. Sve njih trebalo bi otkriti umrežavanje baza HZZO-a i Zavoda za zapošljavanje.

Tako će nezaposleni svoje pravo na zdravstvenu iskaznicu ostvarivati preko Zavoda za zapošljavanje. Očekuje se da će zbog toga u evidenciji porasti njihov broj.

Iz Ministarstva zdravstva potvrđuju da se ove godine kreće s izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Ona uključuje i promjene u regulaciji statusa osiguranika, no straha za građane ne treba biti jer neosnovanog brisanja s listi osiguranika neće biti. Ipak, do promjene Zakona još je dug put jer se radna skupina za njegovu izradu tek treba sastati.

 
FOTO: KATE VLADISLAVIĆ/STUDENTSKI.HR