LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nemamo riječi

Na skupu podrške bivšem dekanu MEF-a sudionici vrijeđali djecu i osobe s invaliditetom; istup osudila Pravobraniteljica

Na skupu se okupljenima obratila govornica koja je izjavila kako je bolje umrijeti nego ostati invalid i napraviti problem cijeloj obitelji.

Na skupu se okupljenima obratila govornica koja je izjavila kako je bolje umrijeti nego ostati invalid i napraviti problem cijeloj obitelji.

Na Facebook stranici Inicijative za prava za slobodu na kojoj se gotovo svakodnevno objavljuju pozivi na bojkotiranje cijepljenja, osvanuo je video sa skupa podrške bivšem dekanu medicine u Puli prof. dr. sc. Krešimiru Paveliću, inače poznatom po javnim istupima protiv cijepljenja nakon čega je smijenjen s pozicije dekana

U videu se može vidjeti kako okupljeni drže transparente kojima pokušavaju ukazati na to da se djecu treba zaštititi od cjepiva te kako je cijepljenje genocid. Govornici koji su istupili pred okupljene dotakli su se mnogih tema: napadali su Stožer Civilne zaštite s tvrdnjama da su plaćenici koji šire propagandu, dotakli su se ekonomskih interesa koji stoje iza maskica, dezinfekcijskih sredstava i sličnih stvari koje se koriste kako bi se spriječilo širenje zaraze te obaveznog cijepljenja. 

Jedan govornik, koji je rekao da je član Hrvatske udruge roditelja aktivista koja se bori protiv cijepljenja djece i koja, također, na svojoj Facebook stranici aktivno daje punu podršku Krešimiru Paveliću, govorio je o navodnoj povezanosti cjepiva i autizma kod djece, izražavajući zabrinutost jer se u Puli, kako navodi, javlja sve više djece s autizmom. 

No, usprkos njegovoj zabrinutosti za djecu na spektru, sljedeća govornica otvoreno je vrijeđala osobe i djecu s invaliditetom. Njen govor kreće od 25. minute snimke, a može se čuti kako ljude koji se zalažu za cijepljenje poziva da umru: 
– Kažu od nečeg se mora umrijeti, pa bi onda bilo bolje da takvi umru odmah nego da naprave problem svojoj obitelji – započela je. 
Nakon te se rečenice među okupljenima prolomio pljesak podrške, a nekoliko njih viknulo je Bravo! Nastavila je u još gorem tonu: 
– Imam i osoban primjer, kaže meni od nečeg se mora umrijeti, pa onda bolje umri nego mi ostani invalid do kraja života i napravi problem cijeloj obitelji... Nitko ne želi da njegovo dijete ide u školu sa kljakavom djecom i kojekakvim invalidima.

Njezin je istup oštro osudila Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, nazvavši korištenje djece s invaliditetom u takvom kontekstu krajnje ciničnim i moralno nedopustivim, a i, istaknula je Pravobraniteljica u priopćenju, budi sumnju u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na nasilje i mržnju. 

– Vrijeđanje i omalovažavanje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom na skupu Inicijative nazvane za prava i slobodu krajnje je cinično, dok je korištenje društveno najosjetljivije kategorije stanovništva u negativnom kontekstu radi argumentiranja osobnog stava o cjepivu protiv bolesti COVID-19 nedopustivo i zaslužuje moralnu osudu. 

Pravobraniteljica je dodala kako će o navedenim događajima obavijestiti državno odvjetništvo, a javnosti želi ukazati na nedopustivost stigmatizacije i omalovažavanja osoba s invaliditetom.

FOTO: PIXABAY