LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Informacije iz Hrvatske meteorske mreže

Na području Dalmacije pao meteorit; potencijalni pronalazač treba se javiti astronomima

Bilo tko može pronaći meteor koji je pao na području Dalmacije i o tome obavijestiti hrvatske astronome kako bi što prije bio premješten u odgovarajuće uvjete.

Bilo tko može pronaći meteor koji je pao na području Dalmacije i o tome obavijestiti hrvatske astronome kako bi što prije bio premješten u odgovarajuće uvjete.

Krajem veljače snimljen je pad meteora na području Dalmacije, odnosno na području šibenskog zaleđa, piše Dalmacija danas. Događaj su snimile četiri kamere Hrvatske meteorske mreže, a s obzirom na to da se vjeruje da je preživio pad, krenula je potraga za njim.

Iz Hrvatske meteorske mreže su za Dalmaciju danas objasnili da ga je potrebno što brže pronaći jer na njega utječu vlaga i oborine, tj. naše atmosferske prilike te ga je zbog toga potrebno što prije premjestiti u uvjete koji neće previše utjecati na njega. 
– Izgaranje meteora počne na oko 140 kilometara visine, a do 40 kilometara visine on najčešće ili izgori ili se „ugasi”. Ako nije u potpunosti izgorio ili se nije potpuno raspao, događa se „tamni let”. Tada su nam jako bitni visinski vjetrovi čije su vrijednosti poznate visinskim meteorološkim mjerenjima. Sve to utječe na putanju, a mi prilično precizno možemo odrediti gdje je meteorit pao. – rekli su za Dalmaciju danas iz HMM-a.
Pronalazač može biti bilo tko, no važno je da dojave astronomima da su ga pronašli kako bi oni zatim preuzeli brigu o njemu. To je moguće učiniti sasvim jednostavno – slanjem poruke na e-adresu info@sci.hr.
FOTO: PIXABAY