LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski inovatori

Na FSB-u dodijeljene nagrade za najbolje inovacije godine

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga kazao je da se nagrada Inovacija godine dodjeljuje za komercijalizirane inovacije koje promiču inovatorstvo te utječu na podizanje inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva Republike Hrvatske.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga kazao je da se nagrada Inovacija godine dodjeljuje za komercijalizirane inovacije koje promiču inovatorstvo te utječu na podizanje inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva Republike Hrvatske.

Udruga inovatora Hrvatske i ove je godine tradicionalno dodijelila nagradu za najbolju Inovaciju godine, a nagradu je osvojila tvrtka TEHNIX d. o. o. Đure Horvata iz Međimurja s inovacijom Tehnologija bioreaktorskog kompostiranja i proizvodnja EKO komposta.

– Ovogodišnji domaćin dodijele nagrade je bio Fakultet strojarstva i brodogradnje koji je nedavno predstavio i novoosnovani Studij mehatronike i robotike koji uz ostale njihove programe predstavlja veliki inovacijski potencijal koji aktivno sudjeluje s gospodarskom zajednicom. – kazao je dekan prof.dr.sc. Dubravko Majetić.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga kazao je da se nagrada Inovacija godine dodjeljuje za komercijalizirane inovacije koje promiču inovatorstvo te utječu na podizanje inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva Republike Hrvatske. Spomenuo je i da Sveučilište u Zagrebu i Udruga inovatora Hrvatske već pet godina rade na tome da spoje akademsku zajednicu s gospodarstvom, a Udruga inovatora Hrvatske danas broji 50-ak članica, od čega su jedna trećina udruge i savezi inovatora, jedna trećina su inovativne tvrtke, a jedna trećina su fakulteti.

Ocjenjivački sud Udruge inovatora Hrvatske odredio je 3 finalista; tvrtku Tehnix – Đuro Horvat, Tehnologija bioreaktorskog kompostiranja i proizvodnja EKO komposta, HS Produkt – inovaciju Marka Filipovića i Igora Stojkovića Ćelija za robotsko pročišćavanje srha te JEL-TOM – inovaciju Franje Pokrajčića Mobilne Box barijere sustav za zaštitu od poplava.

Dobitnik nagrade Đuro Horvat rekao je kako je njegova tvrtka koja danas zapošljava 600 ljudi odavno prepoznala vrijednost znanja. Za inovaciju godine je kazao kako su imali inovativan pristup da se iz biorazgradivog otpada, koji se do sada odlagao na deponije i tako stvarao ekološke probleme, proizvodi kvalitetno organsko gnojivo koje je temelj za proizvodnju zdrave hrane. Ujedno je usavršen tehnološki postupak gdje se vrijeme proizvodnje komposta skraćuje sa 6 na 2 mjeseca. Također je napomenuo da se inovacija razvijala 2 godine uz pomoć akademske zajednice.

FOTO: PIXABAY