LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
CECIIS 2019.

Na FOI-ju započela najznačajnija informatička konferencija u ovom dijelu Europe; posebna pažnja posvećena studentima

– Radi se o najznačajnijoj informatičkoj konferenciji u ovom dijelu Europe, a ovogodišnje jubilarno izdanje posvetili smo aktualnoj temi digitalne transformacije i utjecaja na budućnost jer se radi o pojmu koji obilježava našu eru. – istaknuo je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja.

– Radi se o najznačajnijoj informatičkoj konferenciji u ovom dijelu Europe, a ovogodišnje jubilarno izdanje posvetili smo aktualnoj temi digitalne transformacije i utjecaja na budućnost jer se radi o pojmu koji obilježava našu eru. – istaknuo je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja.

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu 2. listopada 2019. svečano je otvoreno jubilarno 30. izdanje međunarodne znanstvene konferencije CECIIS – Central European Conference on Information and Intelligent Systems.

– Radi se o najznačajnijoj informatičkoj konferenciji u ovom dijelu Europe, a ovogodišnje jubilarno izdanje posvetili smo aktualnoj temi digitalne transformacije i utjecaja na budućnost jer se radi o pojmu koji obilježava našu eru.  istaknuo je predsjednik Programskog odbora konferencije prof. dr. sc. Vjeran Strahonja i dodao da se pritom misli na sveukupnu transformaciju društva, gospodarstva, obrazovanja, zdravstva uz primjenu informacijskih tehnologija, uzimajući u obzir i budućnost.

Do sada je konferencija postigla zavidan kredibilitet u međunarodnim znanstvenim krugovima, o čemu svjedoči i sve veći broj sudionika, ali i sve veći broj popratnih znanstvenih i stručnih aktivnosti. Okosnicu prvog dana ove trodnevne konferencije, koja će potrajati do petka, 4. listopada 2019. godine, čine predavanja koja su održali eminentni stručnjaci svjetskog glasa – profesor Wolf Rauch sa Sveučilišta Karl-Franzens u Beču, profesorica Sirje Virkus sa Sveučilišta u Tallinnu te profesor Günter Müller sa Sveučilišta u Freiburgu. Govornici su se iz različitih perspektiva osvrnuli na temu digitalne transformacije, a koja je, kako kažu, ušla u sve pore suvremenog informatičkog društva.

U nastavku konferencije prezentirat će se znanstveni radovi domaćih i inozemnih autora u čak 11 znanstvenih sekcija, koje je ocjenjivalo čak 78 recenzenata, od toga 46 inozemnih znanstvenika i stručnjaka iz područja informacijskih znanosti.

– Radi se o visokokvalitetnim znanstvenim radovima koji su nam pristigli za ovo jubilarno 30. izdanje. – rekla je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i posebno istaknula ponos time što je FOI uspio održati tradiciju ove konferencije i što se broj znanstvenih radova iz godine u godinu povećava, čime se širi internacionalizacija na ovom fakultetu.

Ove će godine konferencija zabilježiti sveukupno nekoliko stotina sudionika koji će moći sudjelovati na stručnim radionicama o DIGITRANS metodologiji i analizi podataka te na stručnom skupu Računalne igre – stručna postignuća koji će predstaviti stručna i razvojna postignuća u domeni računalnih igara. Prezentirat će im se i projektne aktivnosti FOI-ja i partnerskih institucija iz cijele Europe.

Fakultet organizacije i informatike, kao organizator ove konferencije, ove je godine posebnu pažnju posvetio studentima svih godina studija koji će rezultate svojih istraživanja moći prezentirati unutar studentske i poster online sekcije, u kojoj ove godine sudjeluje 31 student s 19 istraživačkih radova. Osim FOI-jevih, ovdje sudjeluju i studenti s prestižnih inozemnih sveučilišta – Princeton University iz New Jerseyja i University of Central Florida u Orlandu u SAD-u te University of Shkodra i Luaras University u Tirani, Albanija.

Važan dio programa konferencije CECIIS 2019 čini 11. Međunarodni doktorski seminar. U njegovu će se sklopu studentima doktorskog studija FOI-ja i studentima s partnerskih sveučilišta u Bratislavi pružiti prilika za prezentiranje i raspravljanje o vlastitim prijedlozima istraživanja, a njihovi radovi objavit će se u Zborniku radova CECIIS 2019 konferencije.

Naposljetku, ova konferencija uvelike doprinosi i razvoju znanstvenog turizma Hrvatske, stoga će se brojnim inozemnim sudionicima narednih dana prezentirati ljepote našega kraja – od Varaždina do Međimurja – što je za sve sudionike pripremio Organizacijski odbor CECIIS-a 2019, pod vodstvom predsjednice izv. prof. dr. sc. Valentine Kirinić.

FOTO: FOI