LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti stručnjaka

Mladi vozači do srpnja ove godine usmrtili 22 osobe – ovo je 10 pravila za sigurniju vožnju

Donosimo 10 zlatnih pravila sigurnosti u prometu koji bi trebali doprinijeti sigurnijem prometu u kojemu, nažalost, prečesto između ostalih stradaju i mlade osobe ili oni budu krivci za smrt drugih sudionika u prometu.

Donosimo 10 zlatnih pravila sigurnosti u prometu koji bi trebali doprinijeti sigurnijem prometu u kojemu, nažalost, prečesto između ostalih stradaju i mlade osobe ili oni budu krivci za smrt drugih sudionika u prometu.

Svaki vozač zna da u trenutku kada sjedne za volan o tome kako će voziti ovisi i njegova sigurnost, ali i sigurnost svih ostalih u prometu. Iako na neke stvari ne možemo utjecati i nesreća se može dogoditi čak i ako smo maksimalno odgovorni, postoje pravila koja mogu umanjiti šansu da dođe do nesreće.

Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva unutarnjih poslova u prvih je sedam mjeseci ove godine na prometnicama smrtno stradalo 28 osoba koje su bile mlađe od 25 godina, a u prometu su bili u svojstvu vozača, putnika ili pješaka, dok su osobe te dobne skupine skrivile prometne nesreće u kojima su poginule 22 osobe.

Na web-stranici Hrvatskog autokluba navedeno je deset zlatnih pravila sigurnosti u prometu kojih bismo se svi trebali pridržavati kako bismo izbjegli te tragične scenarije:
  1. Veži se: i kao vozač i kao putnik! Sigurnosni pojas? Uvijek!
  2. Poštuj prometne znakove: poštuj ih bio vozač, biciklist ili pješak!
  3. Poštuj ograničenja brzine: čini to zbog sebe i drugih!
  4. Provjeravaj tlak u gumama: ne zaboravi na rezervnu!
  5. Ako piješ, ne vozi: alkohol i volan ne idu zajedno!
  6. Čuvaj djecu: auto-sjedalica uvijek i bez iznimke!
  7. Dok voziš ne koristi se mobitelom!
  8. Ne vozi umoran: odmori se ako si pospan ili umoran!
  9. Obavezna kaciga: uvijek kaciga kad si na dva kotača!
  10. Budi pažljiv! Ponašaj se obzirno!
MUP i Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar također savjetuju da osvijestimo automatske radnje koje smo usvojili kroz svakodnevnu rutinu. Ponekad ste vjerojatno doživjeli da se ne sjećate puta, odnosno kako ste došli od točke A do točke B jer se, na primjer, svaki dan vozite tim putem, no to može biti iznimno opasno.

Trebali biste, stoga, uvježbavati prisutnost kako biste izbjegli da nešto radite automatski pa tako možete prilikom ulaska u auto promatrati svaki pokret koji činite. Može pomoći i ako mijenjate rutu odlaska na posao, redoslijed obavljanja određenih radnji, izbjegavanje činjenja više stvari istovremeno i slično. Ako vozite dijete u autu, dobro je ostaviti stvar bez koje nećete izaći iz auta na stražnjem sjedalu kako ne biste zaboravili pogledati stražnje sjedalo i slučajno ostavili dijete zaključano u autu.
FOTO: PIXABAY