LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kviz Milijunaš

Mladi natjecatelj u Milijunašu osvojio 125 000 kuna, zaustavilo ga pitanje o kraljici Elizabeti

U svome nastupu u popularnom kvizu, Lucian, magistar hrvatskog i engleskog jezika po struci, osvojio je 125.000 kuna.

U svome nastupu u popularnom kvizu, Lucian, magistar hrvatskog i engleskog jezika po struci, osvojio je 125.000 kuna.

Prvo novogodišnje izdanje popularnoga Milijunaša, osmim pitanjem za 8000 kuna, otvorio je posljednji prošlogodišnji natjecatelj, Lucian Šošić iz Donjeg Dolca. Sve džokere iskoristio je ne bi li prešao drugi prag, no potom je osvojio 125.000 kuna odustavši na pitanju za četvrt milijuna, prenosi HRT.

U svome premijernom nastupu u zadnjoj prošlogodišnjoj epizodi, Lucian, magistar hrvatskog i engleskog jezika po struci, dao je sedam točnih odgovora i osvojio 4000 kuna. Iako mu tada nije bila potrebna pomoć džokera, u jučerašnjoj emisiji sva tri iskoristio je na pitanju za 32.000 kuna.

Je li B. B. King, Larry King, Martin Luther ili Martin Luther King imao četvero djece, upitao je isprva džokera zovi koji nije znao odgovor pritom mu rekavši da bi gađao B.B. Kinga. Opredijelio se zatim za pola-pola, a naposljetku je zatražio i mišljenje znalaca. Javio se Ivan koji je pak istaknuo kako smatra da je otac četvero djece bio Martin Luther King.

Taj je odgovor, ujedno i potvrdu samoga Lucianova krajnjeg razmišljanja, natjecatelj ponudio kao konačan i prešao drugi prag. Naime, Martin Luther King, baptistički propovjednik i predvodnik pokreta za građanska prava, u svom je povijesnom govoru I Have a Dream, održanom u kolovozu 1963. sa stepenica Lincolnova memorijala ispred više od 250.000 sudionika Marša na Washington, istaknuo o kakvoj budućnosti za svoje četvero djece sanja.

Nastavivši igru bez džokera, na pitanju za dvostruko viši iznos znao je da je Uzbekistan (a ne Tadžikistan, Kirgistan ili Kazahstan) najmnogoljudniji od stanova nastalih raspadom Sovjetskog Saveza.

U nazivima djela kojeg su se glazbom nadahnuta slikara našle i simfonije, nokturni, aranžmani i harmonije, glasilo je pitanje za 125.000 kuna. Paul Delaroche, Vasilij Kandinski, James Whistler i Mark Rothko bili su među ponuđenim velikanima slikarstva. Lucian se odlučio za Jamesa Whistlera, čije je, među ostalim, poznato umjetničko djelo naziva Aranžman u sivom i crnom br. 1, te je otvorio pitanje za četvrt milijuna kuna.

Konačno, ne razmatrajući riskiranje kao opciju, na njemu je i odustao. Naime, tražila se godina u kojoj je, osim 2012., britanska kraljica Elizabeta II. osobno otvorila Olimpijske igre. Nakon odustanja izjavio je kako bi riječ mogla biti o 1948. no pogriješio bi jer je britanska kraljica OI otvorila i 1976. u kanadskom Montrealu. Među godinama, usto, našle su se i 2000. te 1956. Olimpijske igre 1948. otvorio je kralj George VI. One održane 1956. u Melbourneu otvorio je suprug Elizabete II., vojvoda od Edinburgha, a OI u Sydneyu 2000. glavni guverner Australije Sir William Deane.
FOTO: PIXABAY