LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sustav obrazovanja

Ministrica Divjak: sutra će se objaviti planovi o otvaranju škola, fakultetima poslane preporuke za ocjenjivanje

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otkrila je planove o otvaranju škola u gostovanju za N1. Bilo je riječi i o nastavi na fakultetima.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otkrila je planove o otvaranju škola u gostovanju za N1. Bilo je riječi i o nastavi na fakultetima.

Ministrica Blaženka Divjak danas je u studiju N1 govorila o državnoj maturi, povratku u škole te o nastavi na daljinu općenito. Nekoliko je europskih država već počelo ili će uskoro početi s otvaranjem školskih klupa, a što se Hrvatske tiče, poručila je da će se sutra objaviti planovi.
Vezano: Izbačen dio gradiva iz ispita državne mature!
Ministrica je istaknula uspješnost provođenja nastave na daljinu u Hrvatskoj i rekla da će velika većina učenika ostati u nastavi na daljinu do kraja školske godine. Kako bi se roditelji mogli vratiti na posao, trebaju moći djeci omogućiti adekvatnu brigu, pa bi upravo škola mogla preuzeti tu ulogu:

– Nismo ovo pripremali godinama. Neke stvari rješavamo kako nam dolaze. Školu na trećem kopiraju mnoge europske države. Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada.

Što se tiče zaključivanja ocjena, u obzir će se uzeti sve što je do sada bilo u fizičkom obliku nastave, a tijekom nastave na daljinu učenici bi trebali dobiti još dvije ocjene. Ministrica napominje da je bitno obratiti pažnju kako se učenici osjećaju i kako im je kod kuće, a ne samo na ocjene.

– Nekad neuspjeh učenika nije rezultat neučenja nego situacije u roditeljskom domu. Toga trebamo biti svjesni. Treba reagirati, treba razgovarati. Učenik se ima kome obratiti ako postoji neki problem.

Nastava na fakultetima


Iako je bilo riječi i o nastavi na fakultetima, još uvijek nema konkretnih planova. Ministrica Divjak navodi da neki fakulteti odlično provode nastavu, dok je neke bilo potrebno pogurati. Poslala im je preporuke za ocjenjivanje, ali navodi da im ne može dati upute s obzirom na to da sveučilišta imaju autonomiju. Nadodaje da će se još raspravljati o obrani završnih i diplomskih radova.
FOTO: PIXABAY