LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Planovi za obrazovanje

Ministar obrazovanja: Do 2027. ni jedna škola ne bi smjela raditi u dvije smjene

Ministar je najavio promjenu koja bi učenicima zauvijek promijenila školovanje.

Ministar je najavio promjenu koja bi učenicima zauvijek promijenila školovanje.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da do 2027. više niti jedna škola u Hrvatskoj ne bi smjela raditi u dvije smjene. Što bi odlazak u školu u samo jednoj smjeni značio za učenike? Zasigurno ima onih koji uživaju u malo dužem spavanju i popodnevnoj „smjeni“.

Fuchs je tu promjenu najavio prilikom posjeta osječke osnovne škole „Mladost“  u ponedjeljak. Ta je škola jedna od 62 uključene u eksperimentalni program cjelodnevne škole koji se počeo provoditi od ove školske godine. Ministar je istaknuo da će se tijekom eksperimentalnog projekta koji će trajati iduće četiri godine, evaluirati postignuća učenika, ali i učitelja, što će pomoći u unaprjeđenju sustava.
 

Infrastruktura


Zbog provođenja projekta cjelodnevne nastave, izgrađeno je i dograđeno oko 1 200 infrastrukturnih objekata. Također, ministar je otklonio sumnje da će djeca tamo ostajati do kasno, već je objasnio da će škola trajati do 14 ili 14:30 sati. Međutim, nakon tog obaveznog programa, djeca mogu sudjelovati u besplatnim izvannastavnim aktivnostima kao što su sportske i glazbene aktivnosti.

Objasnio je da će neke škole ići u nadogradnju, a neke se u potpunosti izgraditi zajedno sa sportskim dvoranama. Također, sve škole bi trebale imati jednake standarde učionica, dnevnih boravaka, kuhinja i ostalog. 
 

Financijska sredstva


Fuchs nije imao odgovor na pitanje novinara o tome koliko će se novčanih sredstava izdvajati za izvanškolske aktivnosti, već je rekao da će to „raditi u hodu“, jer kako kaže, potrebno je utvrditi interese učenika, odnosno provesti ankete za određene aktivnosti.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA