LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati mature

Maturu na jesenskom roku palo 40 posto pristupnika

Na jesenskom roku državne mature tradicionalno se bilježe loši rezultati. Palo je gotovo 2000 pristupnika, a esej iz Hrvatskog jezika ponovno je bio problematičan.

Na jesenskom roku državne mature tradicionalno se bilježe loši rezultati. Palo je gotovo 2000 pristupnika, a esej iz Hrvatskog jezika ponovno je bio problematičan.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je prve rezultate državne mature na jesenskom roku. Prema privremenim rezultatima, od 4 715 prijavljenih, maturu nije položilo 1 911 pristupnika, a 51 pristupnik pao je na sva tri obvezna ispita, prenosi HRT

Dio maturanata diskvalificiran je zbog korištenja mobitela, a ponovno je problem bio i esejski dio ispita iz Hrvatskog jezika. Vinko Filipović, v. d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, izjavio je za Dnevnik HTV-a kako je oko 700 maturanata predalo prazan papir ili nije napisalo dovoljan broj riječi, zbog čega na eseju nisu ostvarili nijedan bod. 

Podsjetimo, 14% maturanata, odnosno njih gotovo 5 200, koji su maturu polagali na ljetnom roku ove godine također na eseju nije ostvarilo nijedan bod
 

VEZANO: Čak 14% maturanata na eseju iz hrvatskog nije dobilo ni jedan bod


 

Loši rezultati mature na jesenskom roku bilježe se već godinama. Priliku za popravak pristupnici će imati dogodine u ljetnom roku, ali uz plaćanje.

– Ovaj rok je njima još uvijek besplatan i mnogi od njih, očito je, nisu se baš potrudili nego su tek tako izišli. To se pokazalo i na drugim pokazateljima – rekao je Filipović za Dnevnik HTV-a. 

FOTO: STUDENTSKI.HR