LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Maraton karijera

Mateo Juran: „Kada ste motivirani i imate dozu znatiželje, ne postoji vještina ili izazov koji ne možete savladati.”

Mateo Juran, ekonomski stručnjak koji će u četvrtak, 3. prosinca, preko platforme Zoom u 17:30 govoriti o svojoj karijeri i uspjesima, odgovorio nam je na mnoga pitanja koja zanimaju ne samo sadašnje studente Ekonomskoga fakulteta nego i mnoge druge ambiciozne mlade ljude.

Mateo Juran, ekonomski stručnjak koji će u četvrtak, 3. prosinca, preko platforme Zoom u 17:30 govoriti o svojoj karijeri i uspjesima, odgovorio nam je na mnoga pitanja koja zanimaju ne samo sadašnje studente Ekonomskoga fakulteta nego i mnoge druge ambiciozne mlade ljude.

Jedno je od imena koje će ove godine nastupiti na Maratonu karijera i Mateo Juran. Predavanje tog mladog ekonomista održat će se online, preko platforme Zoom, 3. prosinca 2020. u 17:30. Ususret predavanju za Studentski.hr, otkrio je više o svojoj karijeri i obrazovanju te kako to da se vratio u domovinu nakon boravka u Njemačkoj i Belgiji.
Vezano: Kako od Ekonomskoga fakulteta do jedne od najprestižnijih poslovnih škola u EU i vrlo zapažene karijere?
Operativno vodite i zaduženi ste za digitalne projekte klijenata na Kliker platformi. Kako ste se počeli baviti time i inspiriraju li Vas prijedlozi projekata Vaših klijenata? Koliko je Vaša platforma prepoznata među ljudima?
– Na Kliker platformi sam radio više od dvije i pol godine, od inicijalne ideje u PowerPoint prezentaciji do jedne od tehnički naprednijih platformi u regiji, koja je u kratkom vremenu zadobila povjerenje vodećih kompanija u regiji. Više od 250 tvrtki je objavilo svoje projekte na Kliker platformi, dok smo s druge strane izgradili bazu od 1500 vrhunskih stručnjaka s dokazanom ekspertizom. Posebno mi je drago što smo uspjeli povezati velik broj brzorastućih hrvatskih tvrtki s provjerenim stručnjacima koji su pridonijeli njihovom razvoju. 
U tadašnji je Sense Consulting, danas Apsolon, došao kao mlađi savjetnik te vrlo brzo počeo raditi na Klikeru. U kratkom je vremenu, kaže, bio „bačen u vatru” te prošao sve faze jednoga start-upa – sva pitanja kod definicije proizvoda, razvoj i borbu s bugovima, euforiju kod prvog projekta i sve izazove koji su se činili nerješivima, ali prije svega iskustvo i uspomene za cijelu karijeru. 
– Stečeno iskustvo sada koristim na projektima digitalne transformacije u BE-terni kao voditelj projekata. Svim studentima koji su u potrazi za prvim poslom, savjetovao bih rad u start-upu jer je to najbolja moguća priprema za sljedeće korake u karijeri te će vas nakon start-up iskustva teško nešto iznenaditi. 
 Osim u Hrvatskoj, radili ste i u Belgiji te u Njemačkoj? Kako to da ste se vratili? Jesu li uvjeti u tim zemljama zaista bolji nego u domovini?
– Nakon završenog preddiplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu odlučio sam se na do tada najveću avanturu – studij u inozemstvu. Završio sam magisterij u Belgiji te se dodatno usavršavao u Njemačkoj. Za vrijeme studija iskoristio sam nekoliko prilika za stjecanje prvog poslovnog iskustva. Prvu studentsku praksu sam odradio u LindaCareu, perspektivnom start-upu kojem je glavni cilj bio razviti platformu za efikasnije praćenje srčanih bolesnika. Tijekom prakse sam imao prilike prezentirati proizvod investitorima, a samo nekoliko tjedana od završetka mog pripravništva, tvrtka je osigurala 4 milijuna eura investicije, te bih volio vjerovati da sam bar malo pridonio tom postignuću. 
Nakon start-upa, red je došao na korporacije. Druga mu je praksa bila u Münchenu u centrali BMW-a, najpoželjnijem poslodavcu u Njemačkoj za studente ekonomije:
– Prvih nekoliko mjeseci bio sam impresioniran svim aspektima korporacije te sam imao prilike raditi na inovativnim proizvodima na području mobilnosti budućnosti. Sljedeća je postaja bio centar za inovacije BASF-a, najveće kemijske kompanije na svijetu. To je bilo sasvim drugačije iskustvo jer sam radio rame uz rame s vodećim znanstvenicima i voditeljima odjela na futurističkim projektima kao što su razvoj električnih panela na krovovima automobila i flasterima koji sami zacjeljuju rane.  Zašto povratak u Hrvatsku? Otvorila se prilika da vodim razvoj digitalnog proizvoda, radim s vrhunskim kolegama, činim razliku te pridonesem više nego u inozemstvu. Zasada ne bih ništa promijenio.  
U svojoj ste karijeri radili na mnogo projekata. Koji je ponajviše pridonio Vašem razvoju u poslovnom smislu i zašto?
– Radio sam na mnogim zanimljivim projektima koji su značajno pridonijeli mom karijernom i osobnom razvoju pa mi je teško neke posebno izdvojiti. Fokus bih stavio na dva glavna faktora koja čine razliku u početku karijere – raznovrsnost projekata i dobri mentori. Konzalting, medicina, kemija, IT samo su neke industrije u kojima sam se dosada okušao kroz svoje radno iskustvo. Zato je moja preporuka da za vrijeme studija odradite što više praksi, volontirate, sudjelujete u organizaciji konferencija i radu studentskih organizacija, mijenjate sektore te uvijek tražite dobre šefove od kojih ćete konstantno učiti. 
Što biste savjetovali mladim ekonomistima koji su često nemotivirani za upisivanje i završavanje studija, s obzirom na broj ekonomista na burzi? Zašto ste Vi odabrali taj studij i je li se Vaš stav o njemu promijenio tijekom studiranja?
– Ključna riječ je proaktivnost. Još unazad šest godina, kada sam završavao preddiplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, samo završeni fakultet nije garantirao siguran posao, a sada je konkurencija puno veća. Ali veće su i prilike, nikada nije bilo lakše pronaći dobru praksu koja je usto plaćena i besplatno se educirati uz fakultet. Ne treba daleko tražiti, većina tvrtki sada na svojim stranicama nudi otvorene pozicije za studenta, a do predavanja s vrhunskih poslovnih škola se može preko YouTubea.
Stečeno praktično iskustvo i dodatna edukacija pomoći će vam, kaže Juran, da se ne nađete u situaciji da nakon 5 godina studija još nemate viziju za svoju karijeru i područje na kojem se želite usavršavati, jer onda često bude prekasno.
– Velik broj kolega iz studentskih klupa je upravo zbog dodatnog usavršavanja dobilo prakse te preko njih osiguralo stalne poslove. Iskoristite sve prilike koje vam se pružaju za vrijeme studija jer to u isto vrijeme može biti najljepše i najproduktivnije razdoblje. 
 A sada malo osobnije. Što mislite, koja je Vaša osobina najviše pridonijela Vašem zavidnom uspjehu?
– Motivacija, predanost poslu i dobar odnos s kolegama. Kada ste motivirani i imate dozu znatiželje, ne postoji vještina ili izazov koji ne možete savladati. Veliki sam pobornik teze da dugoročna motivacija i kontinuirani rad uvijek pobjeđuju talent. U to sam se uvjerio više puta kroz svoju karijeru. S druge strane, rad i predanost su temelj na kojima se sve ostalo gradi. Ako ste usto dobri prema kolegama i poštujete njihov doprinos, pred vama je svijetla budućnost. 
 Gdje se vidite za deset godina? Mislite li da će Vam karijera koju ste do sada izgradili ikada dosaditi?
– Dobro, ali i teško pitanje s obzirom na to kojom se brzinom sve oko nas mijenja. Igrat ću na sigurno pa ću reći da se i dalje vidim u IT-u, u zadnje vrijeme sam fasciniran umjetnom inteligencijom, strojnim učenjem i automatizacijom procesa. Dugoročno želim raditi na inovativnim proizvodima i uslugama koje će činiti razliku te okruženjima koje će mi omogućiti da zadovoljan dolazim na posao svaki dan. 
Mateu Juranu zahvaljujemo što je s nama podijelio dio svoje zanimljive priče. Ostatak ćete moći čuti na predavanju u sklopu projekta Maraton karijera, o čemu više informacija možete pronaći na Facebook događaju.