LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nasilje na internetu

Manijak uznemiravao djevojke nemoralnim ponudama i prijetnjama; policija nije pomogla

– Javilo se još nekoliko djevojaka koje su također proživjele iskustvo uznemiravanja istog muškarca, čime se može zaključiti kako je popis njegovih žrtava očigledno dugačak. – ističe naša sugovornica.

– Javilo se još nekoliko djevojaka koje su također proživjele iskustvo uznemiravanja istog muškarca, čime se može zaključiti kako je popis njegovih žrtava očigledno dugačak. – ističe naša sugovornica.

Šokantna priča o uznemiravaju preko internetskih platformi stiže nam iz Krapinsko-zagorske županije. Kako javlja djevojka, čiji su podaci poznati redakciji portala Studentski.hr, meta manijaka prije nešto više od mjesec dana postala je nekolicina djevojaka s tog područja, nasumično odabranih. 

Od običnih poruka do onih nemoralnih

Priča nam da se muškarac javljao tim djevojkama s naizgled bezopasnim porukama. Navodio je da treba informaciju ili uslugu, a nakon što su one iskazale spremnost za pomoći mu – uslijedile su nemoralne ponude. Nudio im je, naime, novac za seksualne usluge. 

– Da se podružimo platim 4000 kuna. – napisao je 26-godišnjakinji, dok je drugoj djevojci ponudio 3000 kuna za isto.

– Nisam već dugo vidio žensko tijelo bi se mogli nać platit ću ti. – poruka je kojom je trećoj ženi objasnio uslugu koju traži.

Zastrašivanje i ucjene

Djevojke su ga, naravno, odbile, kaže nam sugovornica.

– Ja sam mislila da ćeš pitat nekaj normalno, a ne ovak glupo i bezobrazno i na takav način, kaj misliš tko sam ja? Fuj srami se, jadno i žalosno. – odgovorila mu je 26- godišnjakinja.

Međutim, javlja nam da priča tu nije stala te da je posegnuo za metodama zastrašivanja i ucjena: 

– Njihovim odbijanjem njegove ponude, priča ne staje, već je dobila još gori nastavak, iako su pomislile da gore od onog što su čule ne može. Muškarac je krenuo sa zastrašivanjem i ucjenama kako će poruke koje su razmijenili prepraviti, prikazati u potpunosti drugačijima od stvarne situacije te objaviti na društvenim mrežama, pokazati obitelji, Centru za socijalnu skrb ili dijeliti po okolici područja s kojeg žrtva dolazi. 

Premda su ga odlučile ignorirati, nastavio je s prijetnjama. Naša sugovornica kaže da je 26-godišnjakinji ponudio neku vrstu kompromisa, odnosno da joj je rekao da ništa neće objaviti u zamjenu za dvije fotografije, drugu je nastavio nagovarati da se nađu, pa zatim tražio fotografiju, a treća ga je već ranije blokirala. 

Ostvarenje prijetnji

– Djevojke su pomislile kako su blokiranjem njegovog profila uspjele zaustaviti daljnje gadosti ovog manijaka, no priča se nažalost nastavila. Prijetnje kojima se koristio u zastrašivanju, pretvorio je u djelo – na svom profilu društvene mreže objavio je oglas u kojem navodi osobno ime svojih žrtva, šire područje s kojeg dolaze, objavio njihovu fotografiju te napisao kako su usamljene, traže akcije i pozvao da im se jave. – istaknula je djevojka s kojom smo razgovarali.

Upozorenje o tom pothvatu žrtve su primile s naizgled normalnih profila, ali se zapravo radilo o unaprijed razrađenom planu zlostavljača, poručuje:

– 26-godišnjakinja je poruke primila s dva profila od kojih je jedan bio s profilnom fotografijom i imenom ženske osobe, a drugi muške osobe. Ženska osoba navela joj je kako je muškarac objavio spomenuti oglas, kako je to isto napravio i njoj te da je zamalo imala problema s Centrom za socijalnu skrb zbog svega toga te joj savjetovala da se dogovori s njime. Muška osoba joj je također ukazala na objavljeni oglas, rekla da se to dogodilo njegovoj sestri te savjetovala da se dogovori s ucjenjivačem, baš kao što joj je savjetovala i ženska osoba koja ju je odlučila upozoriti. Profili s kojih su žrtve dobivale poruke upozorenja nisu isti, ali priče upozorenja i načini uvjeravanja slični su. Iz toga se može zaključiti kako manijak ima dobro razrađen plan po kojem djeluje.

Skrivanje iza ukradenih fotografija

Djevojka koja nam se javila navodi da je i profil s kojeg se manijak obraća svojim odabranim žrtvama također – lažan:

 26-godišnjakinja je nakon svega odlučila upozoriti pratitelje svog profila društvene mreže na ovog muškarca, što sve čini i kako djeluje, pa je ženska osoba komentirala da je profilna fotografija kojom se koristi na svom profilu preuzeta s profila njezina prijatelja. Za osobno ime kojim se koristio na tom profilu nije poznato je li također preuzeto od nekog drugog. U komentarima koji su se nizali ispod objave 26-godišnjakinje javilo se još nekoliko djevojaka, osim ovih koje su hrabro odlučile ispričati svoje priče, koje su također proživjele iskustvo uznemiravanja istog muškarca, čime se može zaključiti kako je popis njegovih žrtava očigledno dugačak.

Prijava slučaja policiji

Jedna od djevojaka koje su odlučile podijeliti svoju priču cijeli je slučaj prijavila policiji, kaže nam sugovornica. Međutim, navodi da su joj policijski službenici objasnili kako ne mogu ništa napraviti zato što društvene mreže koristi na vlastitu odgovornost, a ovo djelo ne spada u, primjerice pedofiliju, da bi mogli reagirati. Tvrdi da su joj savjetovali brisanje profila, što je i učinila.

– Ovaj slučaj još je jedan u nizu slučajeva na koje društvo reagira s nevjericom da bi ljudski um mogao ići u tolikoj mjeri daleko, stvarajući pokvarene scenarije kakve je stvorio ovaj muškarac u svojoj glavi – slučaj u kojem virtualni svijet postaje stvaran s jednakom posljedicom po žrtvu kao onu koja je neki oblik uznemiravanja doživjela oči u oči, kao i slučaj u kojem počinitelja nije sustigla nikakva sankcija za njegova djela, baš kao da mu se daje vjetar u leđa da može činiti sve što poželi zato što neće morati preuzeti odgovornost za sve što napravi. – zaključuje djevojka koja nas je zamolila da podijelimo priču kako bismo osvijestili javnost o značaju problema internetskog nasilja.

FOTO: PIXABAY