LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba hrvatskog dizajna 21/22

Lauba – Kuća za ljude i umjetnost donosi Izložbu hrvatskog dizajna 21/22 s najboljim ostvarenjima iz proteklih dviju godina

Izložba je svečano otvorena 10. siječnja 2023, a trajat će sve do 22. siječnja. Svi ljubitelji dizajna imaju priliku posjetiti Laubu u Zagrebu i uživati u dizajnerskoj manifestaciji.

Izložba je svečano otvorena 10. siječnja 2023, a trajat će sve do 22. siječnja. Svi ljubitelji dizajna imaju priliku posjetiti Laubu u Zagrebu i uživati u dizajnerskoj manifestaciji.

U utorak, 10. siječnja u Laubi svečano je otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22, na izložbi su predstavljena najbolja dizajnerska ostvarenja nastala u prethodnim dvjema godinama. Izložba obuhvaća sva područja dizajnerskog djelovanja, što uključuje dizajn vizualnih komunikacija, produkt dizajna i dizajn ambalaže, modni dizajn, dizajn u digitalnim medijima, kritički dizajn i mnoge druge.

Izložba se prvi put ove godine održava u novom prostoru, Laubi – Kući za ljude i umjetnost, nakon 10 godina suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt, koji je zbog oštećenja nastalih u potresu trenutačno u procesu obnove.

U Kući za ljude i umjetnost, Laubi, izloženo je oko 320 profesionalnih i studentskih dizajnerskih radova. Posebnost ovogodišnje izložbe je ta što je za sve ljubitelje dizajna koji ne mogu posjetiti zagrebačku Laubu napravljena i online verzija izložbe.

Na otvorenju je predstavljen Pregled hrvatskog dizajna za 21/22 koji na nešto više od 500 stranica donosi detaljan prikaz svih radova, stručne tekstove, intervjue i aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) između dviju bijenalnih izložbi.

Izložba hrvatskog dizajna

Radi se o središnjoj i najvažnijoj strukovnoj dizajnerskoj manifestaciji u Republici Hrvatskoj koja okuplja sve najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvije godine. Radovi se dijele u osam kategorija, profesionalnih i studentskih, a one su: Dizajn vizualnih komunikacijaIndustrijski / produkt dizajnDizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcijaDizajn ambalažeModni i odjevni dizajnCjeloviti projekt / proizvodProstorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept / inicijativa / kritički dizajn.

Na izložbu je bilo prijavljeno čak 573 rada, od kojih je komisija onda izabrala 324 rada, od kojih su 258 profesionalni i 66 studentski radovi. Od pokretanja izložbe i prvog izdanja koje je održano 1999. godine, radi se o najvećem broju prijavljenih radova.

Svi radovi na izložbi nalaze se u konkurenciji za Nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, a o njima odlučuje Međunarodni ocjenjivački sud koji se sastoji od članova selekcijske komisije (Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman) i dva inozemna člana (dizajneri Ajdin Bašić i Kostas Medugorac).

Izložba je otvorena sve do 22. siječnja, a kasnije ove godine prelazi u Multimedijalni kulturni centar u Splitu. Online verziju možete pogledati ovdje, ali ukoliko ste u mogućnosti, preporučujemo odlazak u Laubu za bolji doživljaj dizajna i pregled razvoja hrvatskog dizajna kroz vrijeme te njegovih najvećih postignuća i aktualnih strujanja.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA