LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet u Splitu

Kulturni spektakl u Splitu: Književni susret s Valterom Hugom Mãeom

Ugledni portugalski književnik Valter Hugo Mãe bio je gost događaja organiziranog u suradnji Doktorskog studija Humanističke znanosti Filozofskog fakulteta u Splitu i Gradskog kazališta mladih.

Ugledni portugalski književnik Valter Hugo Mãe bio je gost događaja organiziranog u suradnji Doktorskog studija Humanističke znanosti Filozofskog fakulteta u Splitu i Gradskog kazališta mladih.

U prepunom suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu, 22. ožujka 2024. godine, održan je književni susret koji je privukao pažnju ljubitelja književnosti diljem grada. Nagrađivani portugalski autor i dobitnik ugledne nagrade José Saramago, donio je svoj jedinstveni pečat u svjetsku književnost. Svojim djelima izaziva duboke emotivne reakcije pa se njegovo pisanje često naziva književnim tsunamijem.

Panelisti književnog susreta bili su izuzetno ugledni Paula Leal da Silva, Nj. E. veleposlanica Portugala u Zagrebu, Ivo Perkušić, ravnatelj Gradskog kazališta mladih te doc. dr. sc. Nina Lanović, predstojnica za portugalski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Panel je moderirala izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, voditeljica Doktorskog studija Filozofskog fakulteta u Splitu.

Dekanica prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac otvorila je susret srdačnim pozdravom za veleposlanicu, autora te ansambl Gradskog kazališta mladih koji je podržao događaj. Posebno iznenađenje donijele su glumice Mia Vladović i Ana Gruica Uglešić, koje su interpretirale ulomke iz Mãeovog romana Apokalipsa radnika, najavljujući tako nadolazeću premijeru predstave istog naslova u Gradskom kazalištu mladih.

Veleposlanica Paula Leal da Silva predstavila je Portugal u svoj njegovoj bogatoj povijesti i kulturnim specifičnostima, dok je sam Valter Hugo Mãe podijelio svoje iskustvo te posebnu vezu koju osjeća s Hrvatskom, zemljom koju je posjetio više puta, a neka od tih putovanja bila su isključivo posvećena stvaranju novih književnih djela.

Na kraju susreta, Mãe je darivao prisutne s nekoliko knjiga s potpisom i posvetom u obliku crteža, čime je dodatno obogatio već sam po sebi značajan događaj. 
FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU