LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljena publikacija „Kriza“ udruge Pragma

Krizu možemo prevladati odgovorom na pitanje: „Zašto smo važni jedni drugima?”

U Zagrebu je udruga Pragma dodijelila 8. Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja i predstavila publikaciju „Kriza”.

U Zagrebu je udruga Pragma dodijelila 8. Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja i predstavila publikaciju „Kriza”.

U Zagrebu su jučer, u organizaciji udruge Pragma iz Zagreba, dodijeljene Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja, te je promovirana publikacija Kriza.

Kroz jedanaest tekstova u publikaciji Kriza, autora Nedjeljka Markovića, Marije Granić i Adrijane Hadžić, obuhvaćene su krize koje se mogu pojaviti u životima djece i mladih i njihovih roditelja u školskom i obiteljskom okruženju, a u kojima škole i udruge, te drugi dionici, poput socijalnih i obrazovnih službi, mogu pomoći. Obuhvaćene su teme: Kriza okoliša i što učenici znaju i mogu učiniti za svoj okoliš?; Što se događa kada škola i obitelj nisu socijalno i emocionalno ljepilo?; Kriza nepripadanja – insajderi ili autsajderi?; Školska fobija – strah koji drži u šaci!; Problemi s odgađanjem školskih obveza – još samo malo...; A što kada se roditelji razvode?; Mora li preseljenje biti katastrofa?; A što kada roditelji nisu po mjeri?; Smrt voljenih osoba; Teška bolest u obitelji; Zaštita mentalnog zdravlja.

Publikacije je dostupna i na mrežnim stranicama udruge Pragma. Publikacija Kriza upućena je u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a izrada je omogućena temeljem financijske potpore Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.

Također, dodijeljene su i Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja koje su ove godine u središte stavile koncept socijalne podrške. Dobitnice ovogodišnje, osme godine zaredom, Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja, prema mišljenju odgojno-obrazovnih ustanova koje su sudjelovale u procesu analize i odabira radova, su:

Nagrada se dodjeljuje uz potporu Grada Zagreba te uz partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK).

Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković istaknuo je kako živimo u izrazito stresnim i izazovnim vremenima u kojima je neizvjesnost postala svakodnevica. Kada čovjek osjeti potpuni gubitak kontrole nad vlastitim životnim događajima, javlja se bespomoćnost i tjeskoba.

– U tim trenucima, bilo kakva vrsta pomaganja, razumijevanja i prihvaćanja od iznimne je važnosti za tog čovjeka koji se nalazi u vrtlogu problema. Upravo to razumijevanje i prihvaćanje povezujemo s opisima socijalne podrške koju smo istaknuli u Nagradi i publikaciji Kriza. Mediji su svojim novinarskim radovima u Nagradi pokazali kako se kriza može prevladati socijalnom podrškom, a škole su dobile novi edukativni materijal za prevladavanje kriza u svojim razredima, među učenicima i njihovim obiteljima. – zaključio je Marković.

FOTO: PRAGMA