LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Namijenjena je mladima

Krenule su prijave na novi ciklus Kulturpunktove novinarske školice

Kulturpunktova novinarska školica primit će do 10 polaznika, a prijavu je potrebno poslati do 20. rujna.

Kulturpunktova novinarska školica primit će do 10 polaznika, a prijavu je potrebno poslati do 20. rujna.

Kulturpunktova novinarska školica – Svijet umjetnosti besplatan je jednosemestralni edukacijski program za mlade od 16 do 30 godina koji žele usvojiti temeljna znanja i vještine u poljima suvremenih kulturnih, umjetničkih i medijskih praksi.

– Udruga Kurziv, nakladnik portala Kulturpunkt.hr, provodi Školicu od 2009. i u dosadašnjih dvanaest ciklusa obrazovano je preko 150 polaznika. Ovaj jedinstveni edukacijski program organiziramo kako bismo pridonijeli raznolikosti medijskog uvida u područje suvremene kulture i umjetnosti te motivirali mlade autore za produkciju novinarskih tema iz tog područja – ističu iz Kurziva.

Na poveznici je moguće pronaći tekstove objavljene u sklopu programa od 2010. godine.

Trinaesti ciklus Školice počinje 4. listopada 2021. i traje do veljače 2022. godine. Program se održava u večernjim terminima ponedjeljkom i srijedom, a detaljan raspored i program polaznici će dobiti pri prvom susretu. Predavači i voditelji radionica istaknuti su kulturni radnici, istraživači i predavači, novinari te kustosi i umjetnici.

Kulturpunktova novinarska školica sastoji se od tri tematske cjeline (medijska pismenost, nezavisna kultura, suvremena umjetnost) i obuhvaća serije predavanja o medijskom sustavu i medijskim politikama, nezavisnoj kulturnoj sceni i kulturnim politikama te suvremenim umjetničkim praksama koje prvenstveno nastaju izvan institucija. Radionički segment usmjeren je na usvajanje vještina pisanog i radijskog novinarstva te analizu umjetničkog rada, kao i praktičan rad uz izravnu mentorsku podršku i objavljivanje članaka na portalu Kulturpunkt.hr.

Prijava za edukacijski program treba sadržavati kratki životopis i kontakt podatke (e-mail, broj mobitela), motivacijsko pismo (do 1800 znakova) te kratki autorski osvrt na temu iz područja suvremene kulture i umjetnosti (od 1800 do 2700 znakova). Prijave treba slati na mail novinarska.skolica@gmail.com s naslovom Prijava za Školicu, najkasnije do 20. rujna 2021. u 24 sata. Na istu adresu možete poslati sve upite vezane uz prijavu i program.

Zbog specifičnih uvjeta u kojima se odvija i ovogodišnji ciklus, Kulturpunktova novinarska školica primit će do 10 polaznika, a svi prijavljeni o rezultatima selekcije bit će obaviješteni preko maila do 27. rujna.

Edukacijski program provodi udruga Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova, kao i programa Communities of Learning, Bridging the Gap of Isolation kojeg je inicirao WHW, a podržava ga fond Culture of Solidarity Europske kulturne fondacije.

FOTO: KULTURPUNKT