LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZAZOVI ZNANOSTI

Koliko je razvijena otvorena znanost u Hrvatskoj i koji su daljnji koraci saznajte na konferenciji Srce DEI 2023

Cilj ESOC-a je da znanost snažnije odgovori na društvene izazove s kojima se Europa suočava. Time bi oko 2 milijuna znanstvenika i istraživača u Europi imalo na raspolaganju virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

Cilj ESOC-a je da znanost snažnije odgovori na društvene izazove s kojima se Europa suočava. Time bi oko 2 milijuna znanstvenika i istraživača u Europi imalo na raspolaganju virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

Europska komisija pokrenula je Europski oblak za otvorenu znanost (EOSC) kao jedan od najznačajnijih koraka u razvoju europske znanosti kojim želi poticati otvorena, javno dostupna i iskoristiva znanstvena postignuća čiji je cilj da znanost snažnije odgovori na društvene izazove s kojima se Europa suočava. Time bi oko 2 milijuna znanstvenika i istraživača u Europi imalo na raspolaganju virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

Nacionalni tripartitni sastanci EOSC-a organiziraju se s ciljem jače sinergije u implementaciji EOSC-a u Europi, kako bi se unaprijedio sustav otvorene znanosti i postiglo usklađivanje nacionalnih politika s politikama EU-a

U Hrvatskoj će se nacionalno tripartitno događanje održati 30. ožujka 2023. godine u okviru programa trećeg dana konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2023, a okupit će predstavnike Europske komisije, Udruženja EOSC-a, EOSC Upravljačkog odbora, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Vijeća Inicijative HR-OOZ-a.

Tijekom sastanka govorit će se o mnogim temama bitnim za razvoj otvorene znanosti, stanju u EU i planovima EOSC-a za budućnost, ali i o stanju otvorene znanosti u Hrvatskoj iz nekoliko perspektiva, od pogleda istraživača, razvoja nacionalne politike pa do stava i planova ustanova koje financiraju znanost.

Panel „What Needs to Happen Next in Croatia“ zatvorit će događanje, a u njemu će se raspraviti što se može, što bi se trebalo napraviti, i tko u Hrvatskoj može doprinijeti da bi se ideje otvorene znanosti mogle ostvariti u svom punom potencijalu.

Sudionici panela su:

  • dr. sc. Antica Čulina, Institut Ruđer Bošković, viši znanstveni suradnik
  • Lea Lazzarich, Sveučilišna knjižnica Rijeka, ravnateljica
  • prof. dr. sc. Dubravko Majetić, Sveučilište u Zagrebu, prorektor za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije
  • dr. sc. David Smith, Institut Ruđer Bošković, ravnatelj, ujedno i supredsjedatelj Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

Panel će moderirati dr. sc. Zoran Bekić iz Srca.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na konferenciji ispunjavanjem obrasca. Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI održava se od 28. do 30. ožujka u prostorima Mozaik Event Centra i  Sveučilišnog računskog centra pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Rektorskog zbora Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Srce DEI 2023 ujedno je i završna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

Zlatni sponzori konferencije su S&T Hrvatska i Storm Computers, AKD i Microsoft su srebrni sponzori, Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium i Odašiljači sponzor. Medijski sponzori su ICT Business, Studentski.hr i tportal.hr.

FOTO: SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR (SRCE), PRESS