LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opojna sredstva

Kokain više nije droga samo za bogate, „speed“ se koristi za maratonski seks, a marihuana je lijek

Kako bismo barem malo podigli svijest i pritom razbili pojavu normaliziranja opojnih sredstava, u nastavku predstavljamo glavne posljedice koje konzumacija droge ostavlja na mentalno i fizičko zdravlje čovjeka.

Kako bismo barem malo podigli svijest i pritom razbili pojavu normaliziranja opojnih sredstava, u nastavku predstavljamo glavne posljedice koje konzumacija droge ostavlja na mentalno i fizičko zdravlje čovjeka.

Istraživanje o zastupljenosti pojedinih droga, koje je u velikim europskim gradovima provedeno 2020., otkriva kako je konzumacija opojnih sredstava postala svakodnevica brojnih građana. Konkretno, u Zagrebu je između 2013. i 2020. uporaba amfetamina (op. a. speeda) skočila za čak sto puta. S druge strane, kokain se u 2021. konzumirao tri do pet puta više u odnosu na 2015. godinu.

Drogiranje, nažalost, postaje sve prihvaćenije i to do te mjere da se uporaba, primjerice kokaina, polagano počinje poistovjećivati s alkoholizmom – zna se da je to loše, ali je na neki način društveno prihvaćeno.

Redovi za toalete u noćnim klubovima postali su sve veći, ekipa šmrče na daskama, slažu se crte, svaki kvart ima svog dilera... Nekada je kokain, koji bilježi veliku ekspanziju, bio rezerviran za visoki sloj ljudi, a danas tinejdžeri redovno kombiniraju za gram bijelog, čija se cijena na crnom tržištu kreće oko sto eura. 

Marihuana je nešto što se nekada smatralo lakom drogom, a danas je, uz opravdanje kako je to lijek, zloupotrebljava dobar dio školaraca. Jedno istraživanja pokazuje da čak 17 posto srednjoškolaca već u prvom razredu zapali svoj prvi joint.

Kako bismo barem malo podigli svijest i pritom razbili pojavu normaliziranja opojnih sredstava, u nastavku predstavljamo glavne posljedice koje konzumacija droge ostavlja na mentalno i fizičko zdravlje čovjeka. Za primjer smo uzeli tri visoko zastupljene, o kojima smo napisali par riječi u uvodu teksta.
 

Marihuana


Psihoaktivna tvar u marihuani, poznatija pod nazivom THC, utječe na specifične molekule u moždanim stanicama koje se nazivaju kanabinoidni receptori. Ti su receptori uobičajeno aktivirani od strane kemikalije koja je slična THC-u i koja postoji u tijelu (kao što je anandamid) i dio je mreže komunikacijskog sustava koji se naziva endokanabinoidski sustav. Taj sustav ima ključnu ulogu u uobičajenom razvoju mozga i njegovim funkcijama.

Dakle, dokazano, THC utječe na razvoj mozga. Kada se kontinuirano konzumira, marihuana ostavlja posljedice na razmišljanje i memoriju. 

Veliko dugotrajno istraživanje u Novom Zelandu pokazalo je kako su ljudi koji su konzumirali marihuanu u većim količinama za vrijeme puberteta, izgubili u prosjeku 8 bodova IQ-a za razdoblje 13-38 godina. Što je još važnije, izgubljene kognitivne sposobnosti nisu u potpunosti obnovljene kod onih koji su prestali s pušenjem marihuane u odrasloj dobi. Kod onih koji su započeli pušenje marihuane u odrasloj dobi nije primijećen pad IQ-a - stoji na stranici Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

 

Amfetamin (speed)


Ova vrsta droge svojevremeno je bila popularna i među studentima. S obzirom na to da speed čovjeka drži budnim i prividno koncentriranim, korišten je tijekom višesatnog učenja.

Amfetamini se uglavnom konzumiraju ušmrkavanjem, a na tijelo i psihu ostavljaju teške posljedice. Kada osoba uzme određenu količina speeda, javlja se osjećaj budnosti, motivacije, a u ponekim slučajevima dolazi do euforije. 

Kronično konzumiranje metamfetamina prate kemijske i molekularne promjene u mozgu. Dijagnostičke pretrage pokazale su promjene u aktivnostima u sustavu dopamina koji je povezan sa smanjenim motoričkim sposobnostima i smanjenu sposobnost verbalnog učenja. U istraživanjima kroničnih konzumenata metamfetamina pronađene su ozbiljne strukturalne i funkcionalne promjene u područjima mozga zaduženima za emocije i sjećanje što se može objasniti mnogim emotivnim i kognitivnim problemima koje su ispitanici iskusili.

Što se tiče fizičkih posljedica, dugoročna konzumacija speeda može prouzrokovati ozbiljne dentalne i dermatološke probleme te nagli i drastični gubitak kilograma.

Bizarno zvuči činjenica da pojedinci speed koriste pri prakticiranju tzv. maratonskog seksa. Ovako je jedan par za Slobodnu Dalmaciju opisao svoja iskustva:

Speed primarno koristimo kao pogonsko gorivo za maratonski seks. Pomoću njega smo otvoreniji i povezaniji te skloniji eksperimentiranju, pri čemu sebi lakše dopuštamo perverzije koje inače ne bismo. A to koliko već imamo snimljenog materijala da vam ne govorim - opisuje par te dodaje kako se erekcija pod utjecajem spomenute supstance postiže podosta teško, ali jednom kada se dobije, slijedi odličan seks...

 

Kokain


Kao i ranije navedena supstanca, i kokain se uglavnom konzumira ušmrkavanjem. Već nakon nekoliko uzimanja, konzument polagano zapada u ovisnost. Negativnih posljedica zaista je mnogo, a uz fizičke i mentalne, posebno valja naglasiti i one emocionalno-društvene. Teški ovisnik jednostavno mora doći do svoje doze te je zbog toga spreman počiniti razne kriminalne radnje. Postaje agresivan, razdražljiv i utjehu pronalazi isključivo u kokainu. U većini slučajeva, sve počne kao vikend zabava uz neizostavan alkohol, a zatim kokain postane supstanca bez koje ovisnik ne može normalno funkcionirati u svakodnevnom životu.

Kao i speed, i kokain snažno utječe na središnji živčani sustav. Kod konzumenta dolazi do naglog lučenja dopamina, što stvara osjećaj euforije. Budući da remeti rad srca, kao najozbiljnija posljedica može se javiti srčani udar i u konačnici – smrt.
FOTO: UNSPLASH