LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Unija za Mediteran

Koji hrvatski grad zaslužuje titulu mediteranskog grada kulture i dijaloga?

Unija za Mediteran koja okuplja 43 zemlje pokrenula je inicijativu s ciljem odabira glavnih gradova kulture i dijaloga kako bi ojačala osjećaj zajedništva i mediteranski identitet. Natječaj traje četiri mjeseca.

Unija za Mediteran koja okuplja 43 zemlje pokrenula je inicijativu s ciljem odabira glavnih gradova kulture i dijaloga kako bi ojačala osjećaj zajedništva i mediteranski identitet. Natječaj traje četiri mjeseca.

Unija za Mediteran otvorila je novi natječaj za gradove duž obale Sredozemlja, uključujući one iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, a koji imaju priliku do 7. srpnja podnijeti kandidaturu za titulu glavnog mediteranskog grada kulture i dijaloga za 2026. godinu. Natječaj će trajati ukupno četiri mjeseca.

Organizacija koja okuplja 43 zemlje pokrenula je inicijativu s ciljem odabira glavnih gradova kako bi ojačala osjećaj zajedništva i mediteranski identitet u vremenima kada je Sredozemlje suočeno s izazovima poput sukoba, zagađenja, prekomjernog zagrijavanja i migracija.

Tirana, albanski grad, bit će domaćin na sjevernoj obali Sredozemlja tijekom 2025. organizirajući raznovrsne kulturne i društvene događaje, dok će egipatska Aleksandrija obavljati istu funkciju na južnoj obali. Ta dva grada, prošlogodišnji pobjednici natječaja, planiraju usko surađivati kako bi zajedno napravili bogat program.

Gradske ili županijske vlasti mogu pronaći informacije na internetskoj stranici medculturecapital.com putem koje se šalju i prijave. U svojoj prijavi gradovi moraju predstaviti plan aktivnosti kojima će istaknuti bogatstvo i raznolikost euromediteranskog područja, a koje će se provoditi tijekom 2026. godine.

Titula glavnog mediteranskog grada kulture i dijaloga pruža priliku gradovima za međunarodnu promociju i prepoznatljivost. Pobjednike natječaja Unija za Mediteran objavit će 28. studenoga, na Dan Mediterana.

Svaki od gradova, jedan sa sjeverne i jedan s južne obale, imat će cijelu 2025. za pripremu aktivnosti prije nego što krenu u njihovu realizaciju.
FOTO: PEXELS