LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sve na jednom mjestu

Kartice, krediti, računi: euro je pred vratima, a ovo su odgovori na najzastupljenija pitanja

O položenom novcu na računima građani ne moraju voditi brigu budući da će se stanje na istima automatski transferirati u eure. Iznosi kredita i kamata također će od 1. siječnja biti prikazani u eurima.

O položenom novcu na računima građani ne moraju voditi brigu budući da će se stanje na istima automatski transferirati u eure. Iznosi kredita i kamata također će od 1. siječnja biti prikazani u eurima.

Čitava 2022. godina protekla je u pripremama za veliku promjenu koja će za nekoliko dana konačno ugledati svijetlo dana. Naravno, riječ je o stupanju Hrvatske u eurozonu.

Posljednjih se tjedana čitava stvar dodatno intenzivirala i doslovno svakog dana izniču nove informacije vezane uz prilagodbu i prelazak Hrvatske na euro. Direktorica Hrvatske udruge banaka, Tamara Perko, jučer je gostovala u središnjem Dnevniku HRT-a, a tom je prigodom odgovorila na sva najvažnija pitanja koja potencijalno zbunjuju građane.

Za početak, Perko je predstavila tehničke poteškoće koje bi mogle dočekati sve one koji će novogodišnju noć provesti izvan kuće. 

Što se tiče samog prelaska u novogodišnjoj noći, neko kraće vrijeme kreditne kartice neće raditi, malo dulje neće raditi debitne kartice. Govorimo o satima, ne o danima. Tako da oni koji planiraju imati neke transakcije tijekom te noći, neka se opskrbe gotovinom. Tijekom dana 1. siječnja polagano će se u funkciju vratiti internetsko bankarstvo i platni promet. Već 2. siječnja trebalo bi sve funkcionirati u svim bankama - rekla je Perko za HRT.

Budući da se gotovina izražena u novoj valuti mora fizički promijeniti, od 15. prosinca bankomati postupno i privremeno prestaju s radom.

Bankomati se postupno gase kako bi se mogli pripremiti za euro. Neko prolazno vrijeme mjerimo početkom godine. Od ukupno 4000 bankomata, 1300 bi ih trebalo biti aktivno 31. prosinca koji daju kune. Od 1. siječnja trebalo bi biti aktivno 2700 bankomata koji će davati eure. U ovom prijelaznom razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja građani mogu dignuti na bilo kojem bankomatu debitnim karticama gotovinu bez naknade. Na karti bankomata, na stranici HUB-a, pokazuje se koji su bankomati aktivni - pojasnila je direktorica HUB-a.

Što se tiče naknadnih promjena kunske valute u euro, Perko ističe da postoje dvije granice za besplatnu zamjenu valute, a to su vremenska i količinska. Naime, još cijelu 2023. moći će se, bez ikakve naknade, mijenjati kune u eure, ali uz količinsko ograničenje. Građani će besplatno moći zamijeniti do 100 komada novčanica i do 100 komada kovanica, a za veći broj novčanice mogle bi se, ovisno o pojedinoj politici poslovne banke, naplaćivati dodatne naknade.

O položenom novcu na računima građani ne moraju voditi brigu, budući da će se stanje na istima automatski transferirati u eure. Iznosi kredita i kamata također će od 1. siječnja biti prikazani u eurima.

Mi smo u jednom procesu rasta kamatnih stopa koji traje već dulje vrijeme. U 2022. godini Europska središnja banka je već 4. put podignula kamatnu stopu. Prošli tjedan zadnji put za 50 baznih bodova. Najave su da će vrlo vjerojatno biti i dalje rasta kamatnih stopa. Ništa se krucijalno s Novom godinom ne mijenja. Ovo je samo jedan kontinuitet. Kod nas je samo ublažen rast kamatnih stopa zbog efekta uvođenja eura. To je još jedna prednost uvođenja eura u Hrvatskoj. Kamatne stope sad rastu blažim intenzitetom. Ono što građani mogu očekivati je da su oni koji imaju fiksnu kamatnu stopu u sigurnoj zoni, ne događa se ništa. Od onih s promjenjivom kamatnom stopom, njih je oko 36 posto, najgore će proći oni kojima je kamatna stopa vezana za Euribor. Oni bi možda mogli razmisliti o prelasku na fiksnu kamatnu stopu. Potražnja kredita je i dalje na manje-više jednakoj razini. No, naravno, sve ovisi o budućim trendovima - objasnila je u zaključku Perko.

FOTO: UNSPLASH