LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UKINUT PUTNI TROŠAK PROSVJETARIMA

Kako je Vlada ukrala Božić

Vlada je odlučila u prosincu ukinuti putne troškove profesorima i učiteljima putnicima, što ih je, uz najavljene rezove, potaknulo na prosvjed.

Vlada je odlučila u prosincu ukinuti putne troškove profesorima i učiteljima putnicima, što ih je, uz najavljene rezove, potaknulo na prosvjed.

Mnogobrojni učitelji i profesori svakog dana putuju do svoga radnog mjesta. Dosad su dobivali novac namijenjen za putne troškove. Međutim, početkom prosinca dočekalo ih je neugodno iznenađenje s potpisom ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića. Zbog nedostatka novca u državnoj blagajni, dotično ministarstvo odlučilo je ukinuti putne troškove za prosinac svim učiteljima i profesorima putnicima. Osim putnih troškova, ukinute su božićnice i regresi.

Prosvjetari su očekivano ogorčeni. Neki od njih putuju i po 150 km dnevno i nije im jasno otkud će izvući novac kako bi platili javni prijevoz ili gorivo. Osuđuju potez ministarstva pitajući se je li saborskim zastupnicima ukinut trošak za prijevoz. Na putne troškove mjesečno se potroši i do 2000 kn, a uz kredite kojima je zatrpana čitava javnost, uz predblagdansko vrijeme kad smo primorani posegnuti dublje u novčanik i ostale svakodnevne troškove, mnogi se pitaju kako će uopće preživjeti ovaj mjesec.
Više od 90 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjima školama zabrinuto je zbog Jovanovićeve izjave prema kojoj svaki prosvjetar ima prosječnu plaću 6.138 kn bez dodataka. Na izjavu je prvi reagirao Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. On tvrdi kako je prosječna profesorska i učiteljska plaća ispod 5 000 kn, čime je ona 12% ispod prosječne hrvatske plaće.

Promjena Kolektivnog ugovora koja je dovela do rezova ovakve vrste potaknula je prosvjetare u prosvjed. Najavili su štrajk odmah po završetku zimskih praznika, ali još se nisu točno izjasnili koliko će štrajk trajati.

Svoju podršku prosvjetnim radnicima pružila je šira javnost na Facebooku. Otvorena je grupa „Podrška profesorima u Hrvatskoj“ kako bi se ukazalo na loše uvjete rade i mizerne plaće koje nikako nisu razmjerne količini uloženog truda i rada. Profesori i učitelji su zapravo zamjenski roditelji, odgajaju djecu, usađuju im znanje i uče ih različitim vještinama koje će ih kasnije voditi kroz život. Naprosto je žalosno da takve osobe budu dovedene u situaciju u kojoj će razmišljati kako će izgurati prosinac.

FOTO: ONWORDSTATE