LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pregled ispitnog kataloga

Kako izgleda državna matura iz informatike?

Ispit državne mature iz informatike sadrži 36 zadataka: donosimo odgovore na pitanja kako se pripremiti, koliko ispit traje, kako izgledaju zadaci i mnoga druga.

Ispit državne mature iz informatike sadrži 36 zadataka: donosimo odgovore na pitanja kako se pripremiti, koliko ispit traje, kako izgledaju zadaci i mnoga druga.

Na stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja možete pronaći ispitne kataloge za sve predmete koji se mogu polagati na državnoj maturi, a jedan je od njih ispit iz informatike – pitate se kako on izgleda?

Ispit iz informatike državne mature za školsku godinu 2023/2024 temelji se na ishodima jednogodišnjeg učenja tog predmeta u općim gimnazijama. Dokument, poznat kao ispitni katalog, definira sadržaje, kriterije, načine ispitivanja i vrednovanja. Sastoji se od sedam poglavlja: područja ispitivanja, obrazovnih ishoda, strukture ispita, tehničkog opisa ispita, opisa bodovanja, primjera zadataka i pripreme za ispit.


VEZANO: Kalendar polaganja mature: sve što treba jednom maturantu



Ispitom državne mature iz informatike ispituju se razine usvojenosti znanja i vještina iz sljedećih područja: informacije i digitalna tehnologija, računalno razmišljanje i programiranje te digitalna pismenost i komunikacije i e‑društvo. Ispit državne mature iz informatike sadrži 36 zadataka.

 

Udjeli broja zadataka prema području ispitivanja

 
FOTO: ncvvo, Screenshot
 

 

Udjeli broja bodova prema području ispitivanja

 
FOTO: ncvvo, Screenshot
 

 

Na ispitu možete osvojiti najviše 50 bodova. Svaki točan odgovor u zadacima višestrukog izbora donosi 1 bod, čime možete osvojiti maksimalno 18 bodova. Zadaci dopunjavanja i kratkog odgovora nose 1 ili 2 boda, a možete ostvariti maksimalno 23 boda rješavanjem tih zadataka. Svaki ispravno riješen zadatak produženog odgovora donosi 3 boda, a možete osvojiti maksimalno 9 bodova.


Koliko traje ispit?


Ispit države mature iz informatike traje 100 minuta bez stanke. Vremenik provedbe ispita bit će objavljen na mrežnoj stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (www.ncvvo.hr).


Kako se pripremiti?


Literatura za pripremu ispita državne mature iz informatike uključuje odobrene udžbenike za gimnazijski program tijekom proteklog četverogodišnjeg razdoblja školovanja. Popis odobrenih udžbenika dostupan je na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja. Jedan od najboljih načina pripreme je rješavanje prošlogodišnjih ispita državne mature iz informatike.
 

Primjeri ispitnih zadataka


Katalog također sadrži primjere ispitnih zadataka, kao i ispravne načine označavanja točnih odgovora. Zadaci višestrukog izbora, zadaci dopunjavanja i kratkog odgovora te zadaci produženog odgovora dio su ispita iz informatike.

 
FOTO: ncvvo, Screenshot
 



 
FOTO: ncvvo, Screenshot
 



 
FOTO: ncvvo, Screenshot
 

 

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA