LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SF-konvencija

Jubilarni rođendan SFeraKona: Četiri desetljeća postojanja jedne od najvećih konvencija znanstvene fantastike

Kroz čak četiri desetljeća održavanja SFeraKon neupitno je postao jedna od najvećih europskih SF-konvencija, a ovogodišnji program već tradicionalno donosi niz nezaboravnih predavanja, kvizova, natjecanja i slavnih gostiju, ali i poseban novitet – organizaciju poznatog međunarodnog „cosplay" natjecanja koje predstavlja pravu poslasticu za sve istinske ljubitelje znanstvene fantastike.

Kroz čak četiri desetljeća održavanja SFeraKon neupitno je postao jedna od najvećih europskih SF-konvencija, a ovogodišnji program već tradicionalno donosi niz nezaboravnih predavanja, kvizova, natjecanja i slavnih gostiju, ali i poseban novitet – organizaciju poznatog međunarodnog „cosplay" natjecanja koje predstavlja pravu poslasticu za sve istinske ljubitelje znanstvene fantastike.

Najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u Hrvatskoj ove će godine na FER-u proslaviti svoj 40. rođendan, a povodom jubilarne obljetnice marljivi su članovi zagrebačkog društva SFera još jednom zasukali rukave kako bi svim zaljubljenicima u svijet znanstvene fantastike od 11. do 13. svibnja pružili nezaboravno iskustvo koje donosi niz zanimljivih predavanja, panela, radionica, igraonica, cosplaya i nagradnih igara. 

Ovogodišnji su počasni gosti SFeraKona Adrian Tchaikovsky, britanski SF i fantasy pisac te dobitnik nagrade Arthur C. Clarke 2016. godine za roman Children od Time, čija su prava otkupljena za filmsku adaptaciju. Timo Vuorensola, finski redatelj i glumac, još jedan od slavnih gostiju 40. po redu SFeraKona možda je najpoznatiji po režiranju parodije Star Wreck: In the Pirkinning te nagrađivane finsko-njemačko-australske SF-komedije Željezno nebo.

Konvenciju će ove godine svojim prisustvom počastiti i Okkido Cosplay, poznata cosplayerica iz Mađarske koja je dosad sudjelovala na brojnim natjecanjima, a najprestižniju nagradu osvojila je 2017. godine na C2E2 Crown Championships of Cosplay u Chicagu. Na SFeraKonu će sudjelovati i Antun Purser, po danu pomorski biolog iz njemačkog grada Bremena, a u slobodno vrijeme umjetnik poznat po seriji postera Fantastic Travel Destinations. Počasni gost ovogodišnje konvencije bit će i Mikko Kallio, freelance RPG-dizajner iz Helsinkija koji je sudjelovao u izradi brojnih Pathfinger i Starfinger izdanja, a ujedno je i autor avantura za Paizove organized play, kao i Adventure Path linije proizvoda. 

Kao što je već postala prava tradicija, i ovog će puta SFeraKon organizirati veliko cosplay natjecanje, no uz nekoliko promjena. Najveća novost jest da SFeraKon ove godine sudjeluje u organizaciji International Cosplay Championship Cupa, poznatog međunarodnog cosplay natjecanja koje okuplja finaliste iz sedam zemalja u svrhu biranja jednog pobjednika. Svatko tko želi predstavljati Hrvatsku na tom međunarodnom natjecanju može se prijaviti, a još jedan od glavnih noviteta jest da se ove godine natjecatelji mogu prijaviti isključivo internetski. Online prijave bit će otvorene do četvrtka, 10. svibnja 2018, u 23:59. 

Budući da su ove godine na vječni počinak ispraćena dva velika imena koja su svojim djelima zadužila svijet, organizatori konvencije odlučili su ih pozvati na već tradicionalno SFeraKonsko druženje kao Počasne duhove (Ghosts of honor). Među njima su genijalni britanski fizičar i znanstvenik Stephen Hawking te Ursula K. Le Guin, jedna od najvećih i najutjecajnijih SF-autorica koju nazivaju i velikom damom znanstvene fantastike. No to nije sve! Na obilježavanju jubilarne obljetnice među počasnim će se duhovima naći još jedna eminentna dama, i to s hrvatske književne scene, a riječ je o najčitanijoj hrvatskoj književnici i prvoj profesionalnoj novinarki Mariji Jurić-Zagorki. 

Izgleda da će program ovogodišnjeg SFeraKona brojnim ljubiteljima znanstvene fantastike nesumnjivo izmamiti veliki osmijeh na lice, a nama ne preostaje ništa drugo nego poželjeti svim posjetiteljima odličnu zabavu uz slavne goste i niz zanimljivih sadržaja koje će zasigurno dugo pamtiti. 

FOTO: SFERAKON/FACEBOOK