LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povratak Riječkog karnevala

Jeste li spremni za najluđe doba godine na Kvarneru?

Prošle su tri godine od zadnjeg „pravog“ Riječkog karnevala koji se ove godine tradicionalno vraća u siječnju označavajući peto godišnje doba.

Prošle su tri godine od zadnjeg „pravog“ Riječkog karnevala koji se ove godine tradicionalno vraća u siječnju označavajući peto godišnje doba.

Nakon blagdanskog ludila spremamo se za ono pod maskama. 2023. godina tradicionalno donosi peto godišnje doba i dobro poznatu riječku manifestaciju Riječki karneval, u kojoj već godinama uživaju sve generacije. 40. izdanje već se uvelike najavljuje i grad se sprema za karnevalsko ludilo, a ono počinje 17. siječnja na Antonju i završava na Pepelnicu, 26. veljače. Kao i svake godine, očekuje nas pregršt događanja, koncerti, balovi, humanitarne akcije, povorke i mnogo drugoga.

Karnevalsko se razdoblje otvara Izborom kraljice Riječkog karnevala i primopredajom ključa Grada. Već godinama su to uvodne priredbe Riječkog karnevala, a ove se godine održavaju u petak 20. siječnja, u Dvorani mladosti s početkom u 20 sati. Ulaznice za tu tradicionalnu manifestaciju možete kupiti u pretprodaji na www.mojekarte.hr ili na sam dan održavanja ispred ulaza u Dvoranu.

Izbor kraljice Riječkog karnevala označava izbor najšarmantnije predstavnice koja će kasnije sudjelovati u svim prezentacijama Riječkog karnevala. Ona postaje kraljica karnevala koja dobiva „Zlatni plašt“, a mora poznavati karnevalsku tradiciju, iskazati se šarmom i duhovitošću te plesnim i glazbenim umijećem. Ono što se nakon toga iščekuje primopredaja je gradskih ključeva gdje gradonačelnik Rijeke predaje ključeve Meštru Karnevala i tada službeno počinje vrijeme ludila i zabave gdje cijeli grad u razdoblju od mjesec dana zaboravlja na probleme. U Dvorani mladosti očekuje se bogat kulturno-zabavni program uz voditelje i brojne goste iznenađenja.

Najveći spektakl ipak ćemo malo morati pričekati. Radi se naravno o Međunarodnoj karnevalskoj povorci koju Riječani nazivaju „krunom karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šire“. Radi se o natjecanju maštovitosti i originalnosti kada parada tisuće maski prolazi riječkim Korzom. Svake je godine, naravno, i medijski i televizijski pokrivena te može stati rame uz rame s karnevalom u Rio de Jaineru. Ona će se održati 19. veljače. Prijave za sudjelovanje otvorene su do 20. siječnja, a pozivi su već upućeni stalnim karnevalskim grupama.

Ne treba također zaboraviti spomenuti i 26. Dječju karnevalsku povorku koja će se održati 4. veljače kada će dječji smijeh i kreativnost ispuniti ulice nakon dvije pandemijske godine bez maškaranja.

Turistička zajednica grada Rijeke i ove je godine glavni organizator karnevala te se može pohvaliti primanjem Rijeke u punopravno članstvo Europske udruge karnevalskih gradova, kao i nagradom „Zlatno turističko srce“, koju su primili za ovu manifestaciju 2009. godine, za organizatora najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe. Pozivaju također sve koji su u mogućnosti da dođu u Rijeku i prožive nezaboravno iskustvo uz moto „Budi što želiš! Dođi na Riječki karneval!“

Na služenim stranicama Turističke zajednice grada Rijeke možete pronaći sve informacije o ovogodišnjem Riječkom karnevalu, kao i o samoj povijesti Karnevala te možete pratiti ovogodišnji plan i program kao i sva organizirana događanja i druženja.

FOTO: STUDENTSKI.HR, CANVA