LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret YouthSpeak Forumu

Jedan od top 200 europskih fintech influencera otkriva kako od ideje do startupa

CEO Settlea Daniel Döderlein održat će prvu od dvije online radionice koje AIESEC organizira kao uvod u ovogodišnji YouthSpeak Forum.

CEO Settlea Daniel Döderlein održat će prvu od dvije online radionice koje AIESEC organizira kao uvod u ovogodišnji YouthSpeak Forum.

Kao svojevrsni uvod u YouthSpeak Forum u organizaciji AIESEC-a Hrvatska održat će se dvije radionice – Kako od ideje do startupa i Umjetna inteligencija za početnike.



Kako od ideje do startupa

Prva radionica planirana je 21. svibnja u 17:00 preko live streama na Facebook stranici AIESEC Croatia. Održat će je CEO Settlea Daniel Döderlein. 

– Daniel Döderlein serijski je poduzetnik koji je osnovao prvi fintech startup u Norveškoj, odnosno začetnik je te fintech startup industrije u Norveškoj. Kasnije se sa svojim startupom proširio po ostatku Europe. Uvršten je u top 200 europskih fintech influencera, iza njega stoji 25 godina poduzetničkog iskustva u IT-u, razvoju proizvoda, oglašavanja i financijskih usluga. Godine 2014. osvojio je titulu Poduzetnik godine, koju dodjeljuje Norveško udruženje poduzetničkih ulagača. Danas djeluje u Google Cloud Advisory Boardu te kao fintech suradnik u Forbesu. – ističu organizatori.

Dodaju da je definitivno osoba kompetentna za razgovor na temu ove radionice te smatraju da može biti idealan uzor svima onima koji žele saznati kako izgleda put od same ideje do uspjeha.

Umjetna inteligencija za početnike

Druga radionica održava se 28. svibnja, s početkom u 17:00, također u obliku livea na Facebook stranici AIESEC Croatia. Predavač je Davor Runje, iskusni programer, znanstvenik i poduzetnik.

– Jedan je od osnivača Zasti.ai, globalno prisutnog startupa koji gradi vlastita rješenja iz područja umjetne inteligencije u raznim industrijama. Jedan je i od osnivača globalno vodeće tvrtke za tehnologiju digitalnih audiodekodera PlayMedia Systems Inc., a kao doktorand surađivao je s Deanom Rosenzwigom i Yurijem Gurevichem iz Microsoft Researcha. Osmislio je i implementirao prototip i transferirao tehnologiju u produktnu grupu u Microsoftu. Dobitnik je SSCLI i Phoenix nagrade Microsoft Researcha, gdje je njegov projekt proglašen jednim od 16 najboljih iz cijelog svijeta u 2005. godini. Autor je 15 članaka iz teorijskog računarstva i jednog patenta u SAD-u. Danas djeluje kao predsjednik Cisex boarda i kao predavač na Algebri. – navode organizatori.

YouthSpeak Forum konferencija

Youth Speak Forum konferencija jest konferencija koju organizira najveća svjetska organizacija mladih AIESEC s ciljem okupljanja mladih ljudi te njihova sudjelovanja na brojnim edukacijama s područja UN-ovih globalnih ciljeva održivog razvoja. Ove će se godine održati 1. lipnja s početkom u 10:00, a kao i uvodne radionice moći će se pratiti na Facebook stranici AIESEC Croatia.

– Ove godine, u kontekstu sve intenzivnijeg tehnološkog razvoja i zamaha četvrte industrijske revolucije, naglasak je na devetom cilju održivog razvoja –industrija, inovacije i infrastruktura. Ideja je kroz koncept Inspire, Engage, Act mladima pružiti priliku stjecanja praktičnih znanja i ohrabriti ih u aktivnom ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Kroz 2 panela mladima će stručnjaci iz polja umjetne inteligencije približiti teme poduzetništva, inovacija, razvoja i mogućnosti umjetne inteligencije te njezinu implementaciju u poslovnom svijetu. – kažu iz organizacije.

Panelisti prvog panela su Ivana Balažević, Nina Šesto, Mislav Malenica i Marin Bek. Organizatori pojašnjavaju čime se bave:

– Ivana Balažević doktorandica je umjetne Inteligencije na Universityju of Edinburgh. Prije doktorata završila je preddiplomski studij Računarstva na FER-u i diplomske studije računarstva na Technische Universitätu Berlin i podatkovne znanosti na Universityju of Edinburgh. Stručne prakse odradila je protekle godine u Samsungovim i Facebookovim odjelima za umjetnu inteligenciju.

Nina Šesto direktorica je digitalnog zdravstva u Klinici za kardiovaskularnu medicinu Magdalena s više od 15 godina iskustva u zdravstvu. Doktorirala je molekularnu biologiju na Institutu Pasteur u Parizu, gdje joj je dodijeljena i nagrada Jacques Monod za istraživanje u medicini. U suradnji s tehnološkom tvrtkom Mindsmiths vodi razvoj i implementaciju umjetne inteligencije u klinici Magdalena.

Mislav Malenica je AI-inženjer, poduzetnik i stručnjak u području umjetne inteligencije, strojnog učenja, teorije igara i modeliranja ljudskog ponašanja. Predsjednik je Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI) i direktor tvrtke Mindsmiths. U svojih 16 godina iskustva u polju umjetne inteligencije prvo je radio kao znanstveni novak na Institutu Ruđer Bošković, a kasnije u startupima koji razvijaju umjetnu inteligenciju.

Marin Bek diplomirao je industrijsku automatizaciju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Karijeru je započeo kao inženjer u tvrtkama Bosch i AVL, nakon čega je osnovao svoju prvu tvrtku u Americi na području podvodne robotike. U međuvremenu se vratio u Hrvatsku, gdje je prije 6 godina osnovao tvrtku Kraken d. o. o., specijaliziranu za distribuirane IT-sustave, obradu podataka i strojno učenje. Danas je suosnivač tvrtke Ascalia, kojoj je misija smanjenje potrošnje energije i optimizacija utroška energije u gradovima i industriji. Ekspertiza su mu IoT sustavi, arhitektura velikih sustava za obradu podataka u realnom vremenu i integracija algoritama strojnog učenja u svakodnevne procese.

U drugom panelu sudjeluju Gordan Kreković, Ivana Mandušić Hrupački, Josip Kelava i Hajdi Ćenan

– Gordan Kreković direktor je poduzeća Visage Technologies, specijaliziranog u području računalnog vida koje razvija tehnologiju za praćenje, analizu i prepoznavanje lica te sudjeluje u razvoju sustava računalnog vida za automobilsku industriju.

Ivana Mandušić Hrupački diplomirana je ekonomistica s više od 15 godina iskustva u telekom industriji, u područjima razvoja proizvoda u marketingu, razvoja korisničkih kanala podrške s naglaskom na digitalno korisničko iskustvo, te u području poslovne i digitalne transformacije, agilnog načina rada i strategije.

Josip Kelava voditelj je digitalne transformacije i digitalizacije tvrtke Tokić d. o. o. Po struci je informatičar s dugogodišnjim, internacionalnim radnim iskustvom. Bilježi više od 8 godina iskustva u raznim industrijama, kao što su telekomunikacije, marketing i cloud usluge. Trenutno mu je u fokusu automatizacija poslovnih procesa, digitalni produkti te primjena umjetne inteligencije u svakodnevnom poslovanju.

Hajdi Ćenan bila je izvršna direktorica marketinga i rirektorica turističkog izdavaštva u Europapress holdingu (danas Hanza Media) i izvršna direktorica DRAP-a, najnagrađivanije digitalne marketinške/tehnološke/inovacijske agencije u Hrvatskoj. Trenutno je suosnivačica i CEO svojeg najnovijeg pothvata – AI-startupa airt koji omogućava bankama da jednostavno i brzo primijene i koriste moć umjetne inteligencije na svojim podacima. Također je i jedna od suosnivačica udruge PWN Zagreb, koja promiče jednakost i rodnu ravnotežu u leadershipu, kao i potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, a, prema časopisu Lider, jedna je od 100 najvažnijih hrvatskih STEM-poduzetnika. – navode organizatori.

FOTO: UNSPLASH