LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekologija

Iz Zelene akcije upozoravaju: Hrvatska u klubu najgorih u borbi protiv zagađenja plastikom

Finska, Poljska, Hrvatska i još četiri europske zemlje zaostaju te ne provode na adekvatan način propisane mjere iz Direktive o plastici za jednokratnu uporabu.

Finska, Poljska, Hrvatska i još četiri europske zemlje zaostaju te ne provode na adekvatan način propisane mjere iz Direktive o plastici za jednokratnu uporabu.

Hrvatska se nalazi u društvu nekoliko zemalja koje pokazuju malo ambicija po pitanju mjera za postepeno ukidanje jednokratne plastike, javljaju na stranicama Zelene akcije. To je pokazalo najnovije eurospko izvješće koje obuhvaća napredak država članica EU u usvajanju nacionalnih mjera koje su propisane Dirketivom o plastici za jednokratnu uporabu. 

Zelena akcija aktivno je sudjelovala u izradi spomenutog izvješća te sukladno tome poziva Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da poveća ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom. Provedene istraživanju pokazuje kako su najveće ambicije i napredak pokazali Grčka, Francuska i Švedska, a iza njih slijede Luksemburg, Cipar, Slovenija, Latvija, Danska i Portugal.

Finska, Poljska, Hrvatska i još četiri europske zemlje zaostaju te ne provode na adekvatan način propisane mjere iz Direktive o plastici za jednokratnu uporabu. Ključanu ulogu treba odigrati nacionalno zakonodavstvo, a upravo zbog izostanka intervencije nadležnih, Hrvatsku svrstavaju u klub najgorih kada je u pitanju borba protiv zagađenja plastikom. Hrvatska je već primila jednu opomenu od strane Europske komisije te postoji velika mogućnost daljnjih sankcija i kazni.
 

FOTO: PIXABAY.COM