LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanost

Ivan Đikić izabran u važno znanstveno vijeće na razini Europe!

Pet članova Vijeća EMBO-a, novi predsjednik i potpredsjednici imenovani su na sastanku Odbora EMBO-a održanom u u Heidelbergu 24. i 25. svibnja 2022.

Pet članova Vijeća EMBO-a, novi predsjednik i potpredsjednici imenovani su na sastanku Odbora EMBO-a održanom u u Heidelbergu 24. i 25. svibnja 2022.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić, član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci te ravnatelj Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, imenovan je članom Vijeća Europskog društva za molekularnu biologiju (EMBO), stoji na stranicama Sveučilišta u Rijeci.

Vijeće EMBO-a upravno je tijelo EMBO-a koje se sastoji od devet članova koje biraju članovi EMBO-a i pridruženi članovi te šest članova koje bira Odbor. Članovima mandat traje tri godine i mogu biti ponovno izabrani na još jedan mandat. Svake godine izmjenjuje se pet članova Odbora: tri neposrednim izborom i dva kooptiranjem. Predsjednik i dopredsjednik biraju se na godinu dana.

Ove godine najveći broj glasova dobilo je troje kandidata: Ivan Đikić, Crisanto Gutiérrez i Maria Rescigno. Gutiérrez i Rescigno ponovno su izabrani u drugi mandat, dok će se Đikić prvi put pridružiti Odboru 2023. Dvije kooptirane članice su Silvia Arber i Johanna Ivaska.

Troje članova koji se prvi put pridružuju Odboru iz triju su različitih zemalja. Đikić, jedini Hrvat, radi na ubikvitinu i autofagiji u razvoju tumora i zaraznih bolesti na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, Njemačka. Silvia Arber je Švicarka i provodi istraživanje o razvoju i funkciji motornih sklopova na Sveučilištu u Baselu, Švicarska. Finkinja Ivaska radi na prometu i aktivnosti integrina kod raka na Sveučilištu Turku, Finska. Tri člana Odbora, Adrian Bird, Michael N. Hall i Claudio E. Sunkel, dolaze do kraja svog drugog mandata i povući će se iz Odbora u prosincu 2022.

Odbor je izabrao Matthewa Freemana za novog predsjednika za 2023., koji će preuzeti dužnost od sadašnjeg predsjednika Michaela N. Halla. Ponovno je izabrao Michela Labouessea za potpredsjednika na još jednu godinu.
FOTO: UNSPLASH