LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba "European Space Expo"

Interaktivna izložba o Europskom svemirskom programu u Zagrebu

U Zagrebu od 12. do 21. lipnja možete pogledati putujuću izložbu "European Space Expo" koju je do sada pogledalo više od 750 000 posjetitelja u brojnim europskim gradovima.

U Zagrebu od 12. do 21. lipnja možete pogledati putujuću izložbu "European Space Expo" koju je do sada pogledalo više od 750 000 posjetitelja u brojnim europskim gradovima.

Ako ste u posljednjih nekoliko dana prošetali glavnim zagrebačkim trgom, sigurno ste uočili bijelu kupolu postavljenu pokraj bana Josipa Jelačića. Unutar kupole otvorena je izložba European Space Expo koju u Zagrebu možete pogledati od 12. do 21. lipnja. Ovu interaktivnu izložbu organizira Europska komisija, a ondje možete saznati novosti o Europskom svemirskom programu te o njegovoj primjeni i utjecaju na naš svakodnevni život.

Rezultati dosadašnjih istraživanja svemira mogu se primijeniti u raznim aspektima života. Na izložbi se možete informirati o korištenju satelitske tehnologije u svrhu povećanja sigurnosti u prometu te predviđanju klimatskih promjena. Budući da europska svemirska proizvodna industrija raste iz godine u godinu, upravo u tome području ima velikih mogućnosti zapošljavanja. Ova industrija vrijedi 5,4 milijarde eura godišnje. U njoj je zaposleno više od 31 000 visokokvalificiranih radnika.

Na izložbi će također biti predstavljeni programi satelitske navigacije, Galileo i EGNOS, te program za promatranje Zemlje – Copernicus. Modeli satelita Galileo, bogati audiovizualni sadržaji te zanimljive prezentacije neke su od glavnih atrakcija izložbe, dok njezin središnji dio čini interaktivna 3D prezentacija Zemljine atmosfere, OmniGlobe.

Izložba je otvorena radnim danom od 10 do 21 h, a vikendima od 10 do 22 h. Detaljan program možete vidjeti na Facebook događaju. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Izložba European Space Expo putuje velikim europskim gradovima te ju je do sada pogledalo više od 750 000 posjetitelja. Prije Zagreba izložba je postavljena u Kopenhagenu, Madridu, Londonu, Budimpešti, Bratislavi, Ateni, Ljubljani, Stockholmu, a nakon Zagreba odlazi u Oslo.

FOTO: WIKIMEDIA