LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Divlje srce grada

I raskićena božićna drvca šire sreću: oduševila stanovnike zoološkoga vrta

Podjela raskićenih božićnih drvaca životinjama dio je obogaćivanja njihova životnog prostora.

Podjela raskićenih božićnih drvaca životinjama dio je obogaćivanja njihova životnog prostora.

Vazdazeleno drveće koje je okićeno uljepšavalo Zoološki vrt grada Zagreba tijekom Polarnog adventa raskićeno je i darovano životinjama. Smreke, jele i borovi novo su privremeno mjesto dobili u nastambama bizona, afričkih lavova, kineskog leoparda, servala, lemura i merkata.

Miris smole posebno je neodoljiv afričkim lavovima. U istraživanje crnogoričnih drvaca prva je ujutro krenula Uzuri, najmlađa članica zagrebačke obitelji afričkih lavova, a kad su se razbudili, u mirišljavim su iglicama smreka i jela uživali i njezini roditelji te teta. S jednakim žarom među grančice s iglicama uvlačili su se kineski leopard i serval.

– Između mačaka i mirisa smole ima neka tajna veza! Mačke obožavaju igru s drvcima, trljaju se o njih i uživaju u njihovu opojnom mirisu. Bizonice su drvca iskoristile za živahnu igru, a potom gricnule nutritivno bogate iglice. Merkatima i prstenastorepim lemurima drvca su poligon za traženje hrane. Merkati su među grančicama tražili kukce, a prstenastorepi lemuri brusnice. – kazala je Ivana Kovarik Antonović, zoologinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Podjela raskićenih božićnih drvaca životinjama dio je enrichmenta, tj. obogaćivanja njihova životnog prostora.

– U sklopu tog programa osmišljavamo razne načine kako životinje poticati na prirodno ponašanje stavljajući pred njih razne izazove i otvarajući im razne prilike. Svaka životinjska vrsta ima svoje specifičnosti, pa isti predmet kod različitih vrsta pri obogaćivanju njezina životnog prostora koristimo na drugačiji način. S dijelom tih aktivnosti upoznajemo i posjetitelje kako bismo im predstavili što sve uključuje kvalitetnu skrb za životinje koje ne žive u svojem prirodnom staništu. – rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Dok se raskićena božićna drvca daruju životinjama, sa šetnica i paviljona Zoološkog vrta grada Zagreba skida se rasvjeta koja je Polarnom adventu davala poseban blagdanski ugođaj. Budući da je tijekom Polarnog adventa u Vrt bio slobodan ulaz za stanovnike Sisačko-moslavačke županije, svaki drugi posjetitelj manifestacije došao je iz te županije. Tijekom prošle godine Zoološki vrt grada Zagreba posjetilo je 380 000 ljudi.

– Pravila redovito usklađujemo s mjerama i preporukama epidemiologa, pa se ljudi u Divljem srcu grada osjećaju sigurno. Želja nam je da ih ove godine bude i više nego prošle, te da se približimo broju od 480 000 koliko smo posjetitelja imali 2019. godine prije nego što je u Hrvatsku stigla epidemija novog koronavirusa – rekao je Skok.

Zoološki vrt svakodnevno je otvoren od 9 do 16 sati, a ulazak je moguć do 15 sati kada se zatvaraju blagajne.

FOTO: ZOOLOŠKI VRT U ZAGREBU